beauduin charles

Charles Beauduin op dezelfde golflengte van Luc Tack: “It’s the politics, stupid!”

MARKE – Vandewiele (480 miljoen euro omzet) heeft aangekondigd dat het moet snoeien in zijn personeel. Tot 90 van de 720 jobs staan op de helling. Een gevolg van de conjunctuur en vooral van de politieke situatie op wereldvlak, vindt ook CEO Charles Beauduin van Vandewiele. Denk maar aan de dreigende, volgens sommigen stupide, taalgebruik van de grote politieke leiders inzake handel. Dat blijft niet zonder gevolg, ook niet voor de West-Vlaamse bedrijven. Om een variante op een boutade te gebruiken, maar wel een met een bitter randje voor de bedrijfswereld: ‘It’s the politics, stupid!’ De beroemde oneliner (“It’s the economy, stupid!“) gebruikte Bill Clinton tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1992, die hij won van zijn Republikeinse tegenstander George Bush. 

Nog maar enkele dagen terug verwees ook Luc Tack van Picanol naar de nefaste geopolitieke situatie op wereldvlak. De combinatie van volatiliteit en onzekerheid, treft ook de grote West-Vlaamse bedrijven. Picanol kreeg af te rekenen met een omzetdaling en ook Vandewiele, notoir bedrijf van weefgetouwen, ziet nu een knik in de curve. Resultaat: een flink wat minder groot orderboek. Het voorbije jaar daalden de bestellingen voor textielmachines uit bepaalde regio’s tot -75 procent

Vandewiele is grosso modo voor één derde afhankelijk van het Verre Oosten en voor één derde van het Midden Oosten. Daar wordt, omwille van de politieke context, afwachtend gereageerd en dat heeft gevolgen voor Vandewiele. CEO Charles Beauduin wijst, net als Luc Tack kort geleden, naar de politieke context op wereldniveau en het nefaste discours van bepaalde zogenaamde wereldleiders. 72 arbeiders en 18 bedienden dreigen hun baan te verliezen. Sociaal overleg dringt zich op met de vakbonden. In een reactie in de media zegt Charlies Beauduin dat hij moet ingrijpen, tenminste als hij de toekomst van Vandewiele veilig wil stellen. Kortom: doen wat je moet doen, zoals het in alle managementboekjes staat. “Hoe zwaar me dat ook valt”, aldus nog Beauduin.