zeebrugge haven luchtfoto 19

Joachim Coens aast op uitbreiding van de haven

ZEEBRUGGE – De haven van Zeebrugge durft zich opnieuw ambitieus tonen. Gezien de uitbreiding van een aantal activiteiten, wordt zelfs gedacht aan de aanleg van een nieuw dok op termijn. Dit zou een investering vergen van vele miljoenen euro’s. Daarbij zou nieuw gebied op zee moeten gewonnen worden.

Havenbaas Joachim Coens verwoordde de ambitie over een gewenste uitbreiding van de haven in een interview met Kanaal Z. De ambities lopen parallel met die van het van oorsprong  Chinese Cosco, dat zijn logistieke transporten graag via de haven van Zeebrugge laat lopen. Gezien de huidige capaciteit op korte termijn te kort schiet, moet er gedacht worden aan een oplossing voor de haven. Cosco zelf wil zijn trafiek richting Azië substantieel verhogen. Als het van het Chinese hoofdkantoor afhangt, dan moet de Cosco-hub in Zeebrugge vervijfvoudigen op een periode van 3 tot 5 jaar. Nu behandelt Cosco er zowat 350.000 TEU (TEU staat voor de afmeting van containers). Cosco is één van de belangrijkste containerbehandelaars ter wereld en gelooft rotsvast in de toekomst van Zeebrugge.

Bovendien doet Zeebrugge het ook goed in andere domeinen. De ro-ro trafiek is een klassieker. Zeebrugge maakt ook jaar na jaar zijn reputatie waar als één van de belangrijkste autohavens ter wereld. Ook inzake LNG-trafiek is er sprake van progressie. Al die factoren samen nopen het Zeebrugse havenbestuur tot dringende en ingrijpende beleidsbeslissingen.