Roose Christophe app

Kunstenfestival Watou ‘anders bekeken’ dankzij Kortrijkse technologie

WATOU, POPERINGE – Bezoekers van het kunstendorp Watou kunnen voor het eerst informatie opvragen via  hun smartphone. Met dank aan de beloftevolle Kortrijkse start-up Pieter Paul Guide van ondernemer Christophe Roose. Via de app staat een virtuele, interactieve gids ter beschikking. Nieuw is vooral dat de informatie zich aanpast aan de precieze locatie van de cultuurliefhebbers die dus meteen een heel gerichte duiding krijgen bij wat ze zien. En dat werkt: “In Watou tellen we tot 100 downloads per dag”, aldus Christophe Roose van Pieter Paul Guide. “We zijn klaar om de app de komende jaren verder uit te rollen in Europa.”

In Watou 2019 vallen er niet alleen primeurs te ontdekken op vlak van kunstwerken en installaties. Ook op vlak van de ontsluiting van al dat moois, viel er nieuws te rapen. Aangezien ruim acht op tien reizigers gebruikmaakt van mobiele apps om in een nieuwe stad de weg te vinden naar de lokale hotspots, vonden ze het daar tijd om in te spelen op deze evolutie.
En dus zie je de bezoekers daar de Pieter Paul app, gratis beschikbaar op App Store en op Google Play, downloaden. De rest is kinderspel, want – helemaal nieuw – komen ze bij een kunstwerk, dan ontvangen ze automatisch de informatie die daarbij hoort. Voor het eerst moet de bezoeker niet op zoek naar de info, de info vindt de bezoeker.

Vertaald naar Watou betekent dit dat bezoekers, afhankelijk van waar ze zich precies bevinden in het dorp, op hun smartphone informatie krijgen over de dichtstbijzijnde kunstwerken, gedichten. Lieselotte Moeyaert, communicatieverantwoordelijke bij Kunstenfestival Watou, is enthousiast: ““We profileren ons als een echt belevingsfestival”, ’t is een grote meerwaarde voor onze bezoekers als we die beleving op een hedendaagse manier kunnen vertalen. Pieter Paul Guide richt zich heel specifiek op de community van kunst- en cultuurliefhebbers. Ze bieden niet alleen de technologie die de unieke kunstbeleving mogelijk maakt, ze kennen ons doelpubliek ook door en door.”

Beloftevolle starter

De Kortrijkse start-up Pieter Paul Guide is nu al actief in heel België en Frankrijk. Onder andere het MSK Gent, MuZee, kunsthal Extra City Antwerpen en de kunstbeurs Brafa werken samen met Pieter Paul Guide. Maar ook Stad Mechelen, Stad Roeselare en Stad Oostende tonen er hun kunst- en cultuuraanbod. Over de grens zijn FRAC Dunkerque, LAM Lille en grote namen als het Louvre Lens al mee aan boord.