Lab 9 2019 zomer

Online Grafics/Lab9 maakt nieuwe sprong voorwaarts

KORTRIJK – Na de overname van CAMi in oktober 2018 door Lab9 Stores, neemt Online Grafics nu ook B2B-speler Xpert-IT over. Online Grafics is het moederbedrijf van Lab9 Stores. Door het aanboren van de Limburgse en Antwerpse markt, zet het West-Vlaamse bedrijf Online Grafics/Lab9 een belangrijke stap voor zijn verdere groei. De organisatie heeft hiermee een B2B vestiging en/of een Apple Premium Reseller-winkel in bijna alle Vlaamse provincies én in Brussel en Luik. Het voltallige personeel van Xpert-IT maakt de overstap. De groep Online Grafics/Lab9 telt nu meer dan 90 medewerkers en is de uitgesproken nummer 2 op de Belgische Apple-markt.

Geert Coolman, CEO van Online Grafics/Lab9 zegt dat hij Xpert-IT meteen als een volwaardige partner beschouwt. “Het plan is dat er 10 mensen bijkomen in het team van Xpert-IT in de volgende 5 jaar en dat is meer dan een verdubbeling”, aldus Coolman. “Daarnaast zal er ook bij Online Grafics verdere groei zijn als gevolg van de overname. Wij blijven inzetten op B2B in een aparte organisatie, met name Online Grafics samen met dochter Xpert-IT. In een retailomgeving, met name in de Apple-winkels, ligt de focus op B2C, wat moeilijk te combineren is met B2B. Die zijn bij ons dan ook ondergebracht in een aparte structuur, namelijk de Lab9 Stores. Met deze overname versterken we ons leiderschap nog qua oplossingen die we aanbieden in de zakelijke Apple-markt, en zijn we klaar voor verdere groei”.

Onafhankelijke groei

Xpert-IT, opgericht in 2012, is een bedrijf dat IT-oplossingen en IT-dienstverlening op maat biedt voor zelfstandigen en kmo’s. De IT-specialist richt zich op de traditionele markt van Apple, de grafische sector, maar heeft ook een aanbod op maat voor architecten en andere bedrijfstakken die een Apple-omgeving wensen. De omzet van Xpert-IT bedraagt ongeveer 2,4 miljoen euro M€, gerealiseerd met zo’n 1.500 actieve klanten. Het bedrag van de overname wordt niet bekend gemaakt.

Xpert-IT is momenteel met 7 mensen gevestigd in Deurne en Hasselt en deze locaties blijven bestaan. Het overgenomen bedrijf blijft ook verder inzetten op de regio’s Antwerpen en Limburg. Het merk Xpert-IT blijft ook bestaan en het bedrijf blijft operationeel onafhankelijk. De groeiambities worden nu alleen nog wat kracht bijgezet. Dankzij Lab9 Education, die onderwijsinstellingen ondersteunt bij de inrichting van hun ICT-omgeving, zal Xpert-IT ook toegang krijgen tot de verkoop van Apple-producten in scholen. De verkoop en ontwikkeling van Xpert-IT zal hierdoor sterk stijgen in haar eigen regio’s, Antwerpen en Limburg. Xpert-IT is vooral gericht op service en heeft geen sales- & marketingteam. Online Grafics heeft echter een grote expertise op dat vlak. Volgens Kurt Verbunt (Xpert-IT) valt er nog heel wat te doen met Apple in B2B. Zowel in de zakelijke als in de grafische markt.

Met deze overname blijft Online Grafics inzetten op B2B met een Apple-omgeving en op de grafische sector. Door de vestigingen van Xpert-IT in de Limburgse en Antwerpse markt die er nu bijkomen, zet Online Grafics een belangrijke stap voor zijn verdere groei. Het bedrijf heeft er al B2B-klanten. Deurne en Hasselt zijn daarnaast goede locaties voor het opstarten van een Apple Service Locatie, en zijn eveneens opportune opleidingslocaties.

Holding met veel werk

Online Grafics krijgt met deze aankoop toegang tot de uitgebreide expertise van Xpert-IT in B2B, met onder meer interessante eigen service modules. De holdingmaatschappij Online Grafics, met roots in Kortrijk, is de juridische naam van volgende divisies: Lab9 Grafics, Lab9 Supplies, Lab9 Business, Lab9 Education en Lab9 Academy. Lab9 Stores is dan weer een zelfstandige dochteronderneming van Online Grafics. Xpert-IT wordt eveneens een zelfstandige dochteronderneming en dus een zusterbedrijf van Lab9 Stores. Alle activiteiten van Online Grafics en haar dochterondernemingen zijn verzameld onder de merknaam Lab9.