Agro waterzuivering 19 20190613_152019

Ardo stelt gezuiverd water ter beschikking van de landbouw

ARDOOIE – Het diepvriesbedrijf Ardo werkt op zijn manier aan een beter milieu. Het doet dat via het project F2AGRI, wat staat voor ‘effluent to agriculture’. In het F2AGRI project wordt gezuiverd afvalwater vanuit de industrie ter beschikking gesteld voor irrigatie in de land- en tuinbouw. In Vlaanderen wordt het gezuiverd afvalwater van Ardo in een bekken gestockeerd en vervolgens via een ondergronds leiding netwerk verdeeld.

Ardo beleefde zopas zijn hoogdag. De kraan werd opengezet en voor het eerst werden landbouwgronden beregend met het gezuiverde afvalwater van Ardo. Het leiding netwerk is in totaal 24 kilometer lang en ligt verspreid over 500 hectare landbouwpercelen. Er zijn 150 waterafnamepunten. De 50 vennoten van de landbouwerscoöperatie INERO CVBA kunnen op hun respectievelijke hydranten hun beregeningsinstallatie aansluiten. Het leiding netwerk staat op een druk van 10 bar dus beregenen wordt simpel: aankoppelen, kraan openen en irrigeren maar. Vandaag zijn reeds 16 kilometer leidingen aangelegd en kunnen 32 landbouwers er al gebruik van maken. De aanlegwerken gaan onverminderd voort zodat volgend jaar alle 50 vennoten het gezuiverd afvalwater kunnen gebruiken voor de beregening van hun gewassen.

Om de beschikbare 150 000 m³ gezuiverd afvalwater correct te verdelen onder de vennoten, werd een waterverdeelstrategie opgesteld. Kort samengevat bestaat de waterprijs uit een deelprijs om een bepaalde hoeveelheid water voor een landbouwer te reserveren en een deelprijs voor de hoeveelheid water die effectief werd verbruikt. Om een watergift te kunnen reserveren, werd door Inagro vzw een irrigatieapplicatie ontwikkeld. Daarnaast is er ook een ‘watermeester’ in dienst die de goede werking van het irrigatienetwerk overziet tijdens het irrigatieseizoen.

F2AGRI werd gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Info: www.grensregio.eu

 

Meer inhoudelijke info: Charlotte Boeckaert – cb@vlakwa.be – 0486/83 86 61 – www.f2agri.eu

 

 

Foto’s persmoment: