Midden West-Vlaanderen tentoonstelling Blomme

Sociale bedrijven Midden West-Vlaanderen nemen actie

TIELT – Zullen sociale economiebedrijven nog voldoende instroom kunnen garanderen om hun opdrachten uit te voeren? Zullen de huidige opdrachten van sociale economiebedrijven nog uitgevoerd kunnen worden door de toekomstige doelgroep-medewerkers? De sociale economie in de regio Midden-West-Vlaanderen is vandaag bezorgd over de toekomst van de sociale economiebedrijven en haar doelgroep. Het onderzoeksbureau iPropeller ging in opdracht van RESOC-Midden-West-Vlaanderen en de Werkgroep Sociale Economie, aan de slag met bovenstaande pertinente vragen, op zoek naar antwoorden.

Die bevraging leidde naar een leidraad voor een strategie: “Wij geloven in en bouwen mee aan één dynamische en lokaal verankerde economie die, gedreven door ondernemingszin en innovatie, zowel maatschappelijke als economische meerwaarde genereert voor de regio Midden-West-Vlaanderen en daarbuiten”, heet het. “Wij stellen het individu centraal en valoriseren de talenten van iedereen. We ontwikkelen en dragen hiertoe een bijzondere expertise uit in ‘werkbaar werk’, inclusie en welzijn op het werk. Wij werken samen en bundelen onze krachten over de grenzen van alle sectoren heen.”

Om de eigenlijke realisatie van dit overkoepelend toekomstbeeld te bewerkstelligen, werd het doorvertaald in vier strategische werven met concrete aanbevelingen voor sociale-economie-actoren én beleidsmakers: maatschappelijk ondernemen en innoveren binnen een ondersteunend kader (1), communiceren, responsabiliseren en vermarkten (2), samenwerken en kennis delen (3) en finaal ook vernieuwen van het financieringsmodel (4).

Link met reguliere economie

Sociale economie bestaat uit maatwerkbedrijven (de vroegere sociale en beschutte werkplaatsen), lokale diensteneconomie-bedrijven en arbeidszorg initiatieven. De maatwerkbedrijven hebben een zeer sterke link met de reguliere economie in West-Vlaanderen. Eén op de twee industriële bedrijven in West-Vlaanderen werkt op een of andere manier samen met een bedrijf uit de sociale economie. Lokale Diensteneconomie heeft dan weer een sterke band met lokale besturen. Zo goed als alle lokale besturen maken gebruik van de dienstverlening: groenonderhoud, poetsdiensten, bedelingen of hulp bij evenementen. Arbeidszorg initiatieven organiseren arbeidsmatige activiteiten, veeleer kleinere, handmatige opdrachten. Ze verzorgen onder andere catering, het wassen van herbruikbare bekers, maar ook toeleveringen aan de industrie.

Midden-West-Vlaanderen stelt 1.260 mensen te werk binnen maatwerk en lokale diensteneconomie. Arbeidszorg initiatieven begeleiden in onze regio zo’n 370 personen in arbeidsmatige trajecten. De spelers in onze regio zijn: De Rinkel (Tielt), TROEV (Tielt), De Kringwinkel Midwest (Tielt, Ingelmunster, Izegem, Roeselare & Torhout), Den Tatsevoet (Izegem), De Bieweg (Roeselare), De Lochting (Roeselare), Weerwerk (Roeselare), Pas Par Toe (Roeselare), Mariasteen (Gits), Molendries (Gits) en OptimaT (Lichtervelde).

Sociale economiebedrijven zijn state-of-the-art ondernemingen geworden, allemaal in hun domein.

Regionale toekomst

De sector heeft, bij monde van het burgemeestersoverleg, het engagement opgenomen om ook voor de komende periode 2020-2026 een project ‘regierol sociale economie’ in te dienen bij Vlaanderen. Zo verzekert de regio zich niet alleen van een financiële ondersteuning voor de uitvoering van acties, maar ook van personele ondersteuning om de voorstellen uit de ‘toekomstvisie 2030 voor de sociale economie’ ook effectief uit te voeren.