Mons Bert

Voka West-Vlaanderen kritisch over politieke realisaties

KORTRIJK – Zonder partijen concreet met de vinger te wijzen, maakt Voka West-Vlaanderen een eerder negatieve en alvast zeer kritische balans op van wat de politiek heeft gerealiseerd. Of beter: niet heeft gerealiseerd.

Zoals altijd zijn er positieve vaststellingen, maar ook minder positieve. De eindbalans helt helaas naar ‘niet geslaagd’, vindt Bert Mons namens Voka West-Vlaanderen. Vijf jaar geleden stuurde ondernemersvereniging Voka West-Vlaanderen ook een prioriteitenbundel naar de beleidsmensen van de Vlaamse en federale regering. Van de 12 dossiers die toen prioritair naar voor werden geschoven, werden er amper 25 procent effectief gerealiseerd, concludeert de werkgeversorganisatie ontgoocheld.

Langs de bonus kant onthoudt Voka dat de overheid minder vet en efficiënter is, dat het onderwijs een bruggetje sloeg naar het bedrijfsleven (maar niet meer dan een bruggetje) en dat de vergunningsprocedures nu vlotter worden afgehandeld dan zes jaar terug.

Maar daar tegenover staat dat veel niet werd gerealiseerd. Mobiliteit blijft bijvoorbeeld een teer punt, ook al ligt de A11 er (Brugge-Knokke). Maar de al 25 jaar of meer lopende vraag om Ieper en Veurne volwaardig met elkaar te verbinden, blijft dode letter. Net als de opwaardering van de ring rond Kortrijk, om bij die twee voorbeelden te blijven. Van de beloofde meer ruimte om te ondernemen is ook niet veel in huis gekomen. Voka betreurt ook dat er te weinig inspraak is vanuit bedrijfshoek. Er kwam ook geen nieuw fiscaal memorandum met de gemeenten. Finaal is ook het gebrek aan R&D middelen die naar West-Vlaanderen vloeien, een teer punt.

Voka vraagt eens te meer dat de overheid ook alles doet om het passieve deel van de bevolking met aandrang te activeren. Want er veel volk nodig om de groei van de bedrijven niet te hypotheceren.