dav dav

West-Vlaanderen zet in op topinnovatie

cof

BRUGGE – In mei en juni openen POM West-Vlaanderen, TUA West en kennispartners KU Leuven Campus Brugge, Universiteit Gent Campus Kortrijk, Sirris en Howest vijf machinebouw & mechatronicalabs waar bedrijven nieuwe technologieën rond industrie 4.0 kunnen uittesten. Op 23 mei beten de innovatielabs ‘The Ultimate Machine’ en ‘The Ultimate Factory’ van KU Leuven Campus Brugge alvast de spits af.

 De overgang naar industrie 4.0 is een grote uitdaging en leidt tot efficiëntere productietechnieken, slimme producten en nieuwe businessmodellen. Om West-Vlaamse maakbedrijven futureproof te maken is de integratie van nieuwe technologieën en digitale innovaties zoals bijvoorbeeld augmented & virtual reality, collaboratieve robots, big data of Internet of Things noodzakelijk. West-Vlaanderen beschikt maar over 10% van de Vlaamse middelen voor onderzoek en ontwikkeling terwijl 40% van de Vlaamse jobs in de mechatronica en bijna 25% in de metaalverwerkende sector zich in onze provincie bevinden.

“Navraag bij West-Vlaamse bedrijven bevestigde de nood aan meer onderzoekers die in het hart van de sector actief zijn”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “De nabijheid van onderzoekslabo’s en –teams versterkt niet alleen de vraaggerichtheid ervan, het zorgt ook voor een snellere en efficiëntere doorstroming tot op de bedrijfsvloer. En dat moet uiteindelijk het doel zijn van onze gezamenlijke inspanningen.”

Twee nieuwe innovatielabs

De krachtenbundeling van alle kennispartners actief in West-Vlaanderen zorgt ervoor dat productiebedrijven op elk van de domeinen de high-end demonstratie- en testinfrastructuur op hun concrete bedrijfscase kunnen uittesten. Het innovatielab ‘The Ultimate Machine’ creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze nog correct functioneren en indien nodig sturen ze bij, starten ze opnieuw op of sluiten ze zichzelf af. Dit lab vormt machines, voertuigen en robots om tot autonome of semiautonome cyber-fysieke systemen geïntegreerd binnen de Industrie 4.0-omgeving en het bedrijfsnetwerk. “We onderzoeken hoe bedrijven dergelijke slimme machines kunnen ontwerpen en aansturen”, legt professor Davy Pissoort  van KU Leuven uit. “Daarbij voeren we analyses uit via simulaties of voeren we praktische testen uit op concrete prototypes. Hierbij testen we onder andere hoe de machine reageert door omgevingsfactoren aan te passen zoals invloed van trillingen, temperatuurschommelingen of elektromagnetische storingen. Performantie, betrouwbaarheid en functionele veiligheid zijn hier de belangrijkste criteria om af te toetsen.”

Het tweede innovatielab ‘The Ultimate Factory’ gaat nog een stapje verder. “Bedoeling is om verschillende machines te interconnecteren en lokale intelligentie binnen een Industrie 4.0-omgeving toe te voegen om de efficiëntie, nauwkeurigheid en flexibiliteit van het productieproces te verbeteren”, aldus professor Mark Versteyhe van de KU Leuven. “In deze conceptfabriek met een oppervlakte van 100 vierkante meter kan je heel wat machines flexibel af- en aankoppelen om zo een proeftuin te creëren om radicaal nieuwe innovaties uit Industrie 4.0 op een eenvoudige manier te testen.”

Midden juni staan in Kortrijk de openingen van de drie andere machinebouw- & mechatronicalabs op het programma. Dan openen het technologielab Augmented & Virtual Reality en de applicatielabs Smart Assembly & Production en Smart Production Organisation hun deuren.

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas