barco factory of the future

Beurs zorgt voor een lach en een traan bij West-Vlaamse bedrijven

BRUSSEL – Door de oplopende internationale spanningen -vooral veroorzaakt door protectionisme en escalerende conflicten in het Midden-Oosten- blijven de gevolgen niet uit op de Brusselse beurs. De West-Vlaamse beursgenoteerde bedrijven ondervinden ook de gevolgen. Er zijn winnaars en verliezers.

De krant De Tijd berekende welke correcties er plaats vonden op de beurs van Brussel sinds 16 april (toen een topdag voor de aandelen). Die hausse werd de voorbije weken gevolgd door een dieptegang. Het is duidelijk dat de onzekere internationale context een impact heeft, aldus beursexperts. In de klassering wordt een onderscheid gemaakt tussen de aandelen die klappen kregen en de aandelen die stand hielden.

Bij de West-Vlaamse bedrijven die er marktwaarde bij in schoten bevinden zich Bekaert, Deceuninck en Sioen. Bekaert noteert nu 13,9 procent lager, allicht ook mee veroorzaakt door de berichtgeving over sluiting van fabrieken en herstructureringen. Deceuninck, dat zwaar tegenvallende resultaten publiceerde over de activiteiten in Turkije, verloor 8,9 procent. Sioen tot slot kwam 7,5 procent lager uit.

Er waren ook winnaars. Zo ging Barco, ook dankzij recente positieve aankondigingen, er met 6,7 procent op vooruit. Het aandeel Roularta noteert nu 3,7 procent hoger. Picanol stijgt met 1,5 procent en zelfs het veel geplaagde Balta-aandeel maakte een klimmetje met 0,5 procent.