Rendimmo

Rendimmo ziet interesse voor Duits vastgoed almaar toenemen

KORTRIJK – De Vlaming investeert zijn centen almaar vaker in Duits vastgoed. Zo vloeide er de voorbije twee jaar al minstens 10 miljoen euro van Vlamingen richting Duitse studio’s en appartementen en dit jaar zal dat bedrag allicht nog verdubbelen. Vooral de regio’s Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn populair. Dat blijkt uit een marktanalyse van Rendimmo, één van de grootste experten in Duits vastgoed in ons land. Rendimmo wordt mede gedragen door West-Vlaamse ondernemers. 

Volgens de vastgoedspeler is de evolutie te verklaren door de veel grotere huurmarkt in Duitsland dan we hier in België kennen, én de erg strenge maatregelen tegen wanbetalers. Duits vastgoed blijkt ook een stuk betaalbaarder te zijn. Daarenboven doen de lage rendementen op Belgische spaarboekjes de mensen overstappen naar vastgoed.

De Duitse vastgoedmarkt wordt al jaren gedomineerd door buitenlandse investeerders, maar nu blijkt ook de interesse van de Vlaming gewekt. Rendimmo hoopt dit jaar een honderdtal panden te verkopen aan Vlaamse investeerders. Volgens Luc Dewulf en Kortrijkzaan Piet De Clerck, partners in Rendimmo, is er in Duits vastgoed -dat vooral een huurmarkt is- sprake van een rendement van gemakkelijk 5 procent. In de regio’s Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ligt het aantal huurders in beide regio’s boven de 60 procent. Die Duitse huurprijzen stijgen sinds 2011 met zo’n 4,5 procent per jaar, een gevolg van de enorme woningnood.

Duitse ‘Gründlichkeit’

Er is nog een andere factor die het Duitse vastgoed zo populair maakt bij Vlamingen. Naast de grote woningnood zijn er namelijk ook de strenge Duitse maatregelen tegen wanbetalers. Zo bestaat er bijvoorbeeld een databank, de “Schufa”, die attesten uitkeert voor huurders met ‘goed burgerlijk gedrag’. Wanneer een huurder zijn huur niet tijdig betaalt, wordt dat meteen aan de Schufa gemeld. “Risico’s voor verhuurders zijn dus een heel pak kleiner dan in eigen land”, aldus Luc Dewulf.

Naast de Schufa, bestaat er in de regio’s van het Rijnland echter ook een “Mietspiegel”: een maximum huurprijs, die de huurder beschermt tegen speculatieve prijsstijgingen. Het merendeel van de huurders in die regio komt immers uit de lagere middenklasse, die goed beschermd wordt door de overheid. Zo krijgen Duitsers bijvoorbeeld een tussenkomst van de overheid wanneer ze hun huur niet kunnen betalen door ziekte of invaliditeit.

Volgens de prognoses van Rendimmo, op basis van de verkoopcijfers van het eerste kwartaal van 2019, zal het kapitaal dat de Vlaming in Duits vastgoed investeert dit jaar maar liefst dubbel zo hoog liggen als de voorbije twee jaren samen – goed voor zo’n 20 miljoen euro.