villa empain 2

Guy Verstraete (Groep Masureel) geeft zijn visitekaartje af in Villa Empain

HULSTE – Na een grondige jarenlange restauratie kan het grote publiek dezer dagen in de befaamde Villa Empain terecht voor de tentoonstelling Flamboyant die er nog tot 24 augustus 2019 loopt. Minder bekend is de West-Vlaamse inbreng bij de herwaardering van het historisch en iconisch pand. Het behang in de kamers van deze iconische art deco villa is van de hand van Masureel International uit Hulste dat met zijn historisch verantwoorde ontwerpen naam en faam maakt in de wereld van toparchitecten. CEO Guy Verstraete -een groot kunstliefhebber- geeft daarmee een uniek visitekaartje af.

Villa Empain is een flamboyante art deco villa uit de jaren 30, gebouwd door Louis Empain, de jongste zoon van baron Edouard Empain. De villa werd ontworpen door Michel Polak, een Zwitsers architect geboren in Mexico en vader van de architecten die ooit het Atomium bouwden.
De villa heeft een ruwe geschiedenis achter de rug. Na wisselende periodes van bezetting, leegstand en vandalisme is de villa nu volledig naar haar oorspronkelijke staat teruggebracht. Het is de Boghossian Stichting die sinds 1992 de villa beschermt en beheert. Voor het eerst kan het publiek nu met de tentoonstelling Flamboyant (‘Een levensstijl in de jaren 30’) ook écht de sfeer van het art deco tijdperk beleven. De villa is volledig aangekleed als woning van een fictieve verzamelaar en enthousiast reiziger uit de jaren 30. Het is een uniek totaalconcept dat kunst, interieur en ook behang omvat.

Puur art deco

Het behang in Villa Empain komt van de firma Masureel International uit Hulste. Het behang uit haar Khrôma-collecties ‘Gatsby’ en ‘Tribute’ is net geïnspireerd op art deco:
met strakke geometrische patronen (Gatsby), exotische toetsen (Tribute) en een gedurfd kleurgebruik. Masureel International ging bij de ontwikkeling van de behangcollecties heel omzichtig te werk. Met een uitgebreide kunstcollectie en een rijk archief aan maquettes als drijvende kracht voor haar creatie, zet Masureel International, met respect voor de kunstenaars nieuwe hoogwaardige lijnen uit, gebaseerd op historische ontwerpen. Dat hierbij ook heel veel aandacht gaat naar ecologie en duurzaamheid maakt het verhaal af. Alle ontwerp, creatie en productie gebeurt vanuit Hulste. Hiermee heeft Masureel International een aparte plek verworven in het interieurlandschap. Steeds meer toparchitecten uit binnen- en buitenland willen samenwerken met Masureel. Straks neemt Masureel International ook voor de eerste keer deel aan Architect@Work in Kortrijk. Ook daar zullen architecten en vakspecialisten kennis kunnen maken met de unieke aanpak van dit Harelbeeks bedrijf dat intussen exporteert naar meer dan 70 landen.