starters

Starterscultuur zit goed in West-Vlaanderen

BRUGGE – Het zelfstandigenstatuut wordt almaar populairder. Ook in West-Vlaanderen. Het aantal startende zelfstandigen nam er de voorbije 10 jaar met 24 % toe. Almaar meer mensen zetten de stap om als zelfstandige een activiteit uit te oefenen. ACERTA analyseerde de cijfers voor West-Vlaanderen en maakte zo het portret op van de nieuwe West-Vlaamse zelfstandige, van de starters dus.

Het zelfstandigenstatuut gaat vooruit. Niet alleen de verbeterde rechten van het statuut zeggen dat, de cijfers bevestigen het ook, zowel nationaal als regionaal. In West-Vlaanderen is het aantal startende zelfstandigen de voorbije tien jaar (2009-2018) met 24 % toegenomen. 1 op 3 starters is tussen de 25 en 35 jaar. De min-40-jarigen dekken samen zelfs 66 % van de ‘nieuwelingen’ af. En toch trekken ook de 50-plussers de aandacht, omdat zij – opmerkelijk – de snelst groeiende groep starters zijn.

De aantrekkingskracht van het zelfstandigen statuut op de oudere actieve bevolking is groot, zo concluderen experts. Nationaal is het aandeel zelfstandige 50-plussers met 22,2 % toegenomen, naar 15,4 % in 2018. In West-Vlaanderen is de stijging iets minder uitgesproken, maar de 50-plussers zijn wel de snelst groeiende groep: 14,6 % van de West-Vlamingen die het voorbije jaar (2018) startten met een zelfstandige activiteit was op dat moment 50-plus; het aandeel 50-plussers is er de laatste 10 jaar (2009-2018) met 13,2 % op vooruitgegaan.

Baas in eigen buik

Volgens Laurens Walcarius, manager ‘Starters en Zelfstandigen’ speelt niet alleen het statuut een rol. “Ook de tijdsgeest is veranderd”, aldus Walcarius. “Mensen gaan niet meer uit van één lange loopbaan bij dezelfde werkgever als hoogste doel. De loopbaan is meer en meer een traject dat mensen zelf in handen nemen. Werken gaat over het inzetten en ontplooien van talent, dat is de boodschap van alle betrokken partijen: onderwijs, overheid, werkgevers, werkenden. De arbeidsmarkt past zich voortdurend aan die behoefte aan. Er is een continue evolutie, logisch dus dat de job die een loopbaan meegaat, nog nauwelijks bestaat. En dan is er nog de veranderde kijk op leeftijd: 50 is niet oud. Je hebt op de arbeidsmarkt nog makkelijk 10 à 15 jaar een rol te spelen.”

Nog dit: de sectoren waar de oudste starters beter vertegenwoordigd zijn dan gemiddeld, zijn de handel en de horeca. Ook in de intellectuele beroepen – informatici, consultants, enzovoort-  vind je verhoudingsgewijs meer starters. Finaal blijkt ook de bouw een best aantrekkelijke sector om er zelfstandig aan de slag te gaan.