ION VEUR000010179_illustration_large

ION promoot cohousing als nieuwe woontendens

WAREGEM – Na Oostende en Brugge promoot ook de West-Vlaamse stad Veurne, WVI en projectontwikkelaar ION de woonvorm cohousing. Op de woonsite Suikerpark komt een cohousingproject van 15-20 woningen en appartementen. Aan de rand van Veurne komt er ook een bedrijvenpark. Alle betrokken partijen willen wonen en werken dichter bij elkaar brengen.  

Projectontwikkelaar ION, WVI, stad Veurne en groepsbegeleider Cohousing Projects slaan de handen in elkaar om een cohousingproject te realiseren in het Suikerpark in Veurne. “De innovatieve en duurzame woonvorm cohousing kan hier niet ontbreken”, zegt Davy Demuynck, zaakvoerder bij ION. Op de Suikerparksite komen in totaal 450 wooneenheden. 15 tot 20 woningen zullen deel uitmaken van een cohousingproject. “In een cohousingproject heeft ieder zijn eigen volledig uitgerust appartement of woning met een eigen badkamer, keuken en leefruimtes”, vertelt zaakvoerder van Cohousing Projects Eef Tanghe. “Daarnaast delen de bewoners enkele gemeenschappelijke ruimtes zoals een wassalon, coworking, zaaltje,… waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden, activiteiten georganiseerd worden en noem maar op. Elke bewoner heeft zijn eigen privéterras, maar kan genieten van een gemeenschappelijke grote tuin en dat vlakbij het centrum van Veurne.”

Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale dynamiek. Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. “Het voordeel bij cohousing is dat je de kans krijgt om zelf je woning vorm te geven”, legt Eef Tanghe uit. “Je beslist mee over de indeling van je eigen woning en de gemeenschappelijke delen, je kan dus zelf je stempel drukken op het project.” Volgens Tanghe kan iedereen cohousen. “De ideale bewonersgroep bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Naast gemeenschappelijke delen kunnen er ook andere zaken gedeeld worden. Denk aan grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto”, verduidelijkt Tanghe: “Die spullen kan je gerust delen met buren. Zo word je in één keer een stuk rijker.”

Wonen en werken

“Naast woongelegenheid is er op de Suikerparksite 16 hectare voorzien voor bedrijven en 15 hectare voor natuur. Zo wordt het een bruisend nieuw stadsdeel met een mix aan belevingen”, vertelt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. Stad Veurne juicht de stadsvernieuwing toe. “We willen op deze manier nog meer jonge gezinnen, jongeren en bedrijven de kans geven om op een duurzame manier in Veurne te wonen”, besluit burgemeester Peter Roose.