POM brexitplan 19

West-Vlaanderens hoofdrolspelers onderschrijven collectief Brexitplan

BRUGGE – De Brexit: een bedreiging of een opportuniteit waarop je beter goed kan voorbereid zijn? West-Vlaanderen kiest voor de tweede optie. Zopas werd en tweedelig plan ontvouwd als reactie op het Brexitgebeuren. Ten eerste roept West-Vlaanderen de hogere overheden op om bij de Europese Commissie aan te dringen op een specifiek Brexitfonds in een grensoverschrijdende context. Ten tweede wil POM West-Vlaanderen niet bij de pakken blijven zitten en een West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie (WVFR²) oprichten. Dit fonds moet vanuit verschillende kanalen 80 miljoen euro mobiliseren om op korte termijn concrete acties te kunnen ondernemen.

Alle prominente actoren en instellingen gaven present bij de lancering van het West-Vlaamse Brexitplan. Het initiatief kwam van de POM West-Vlaanderen, gelinkt met de provincie zoals bekend. Ook de werkgeversorganisaties UNIZO en Voka West-Vlaanderen, sectorfederaties, de Brexitcoördinatoren van Flanders Investment & Trade en van de FOD Financiën namen aan het overleg deel. De onzekerheid die er vandaag heerst, wordt enkel bestendigd door het nieuwe uitstel dat de EU verleende aan de Britten. “West-Vlaanderen wil niet wachten tot de bijl definitief valt en vraagt harde actie”, stelde provinciaal député Jean de Bethune.

Het toenemende protectionisme, met de Brexit als meest actuele voorbeeld, vormt zoals ondertussen genoegzaam bekend een ernstige bedreiging voor de West-Vlaamse economie. Na Ierland treft de Brexit Vlaanderen, en vooral West-Vlaanderen, economisch het zwaarst. “Voeding, kunststoffen, rubber en textiel lopen de grootste averij op”, vindt de Bethune. “Drie speerpuntsectoren van de West-Vlaamse economie. Tellen we daarbij nog de logistieke sector, met de Haven van Zeebrugge als draaischijf, en we overschrijden de 11.000 jobs die onmiddellijk worden bedreigd in West-Vlaanderen.”

Een kwart miljard euro

De economie van West-Vlaanderen is gestoeld op openheid. Dalende export voor het industrieel productieapparaat is een veel genoemd gevolg van de Brexit. Voor West-Vlaanderen wordt dat verlies geraamd op een kwart miljard euro per jaar. Maar ook het Britse netwerk van toeleveranciers of de uitwisseling tussen onderzoekers zijn elementen die een onmiddellijk effect hebben op het reilen en zeilen van de West-Vlaamse productie en innovatie. Dit zowel voor de lead plants als voor de kmo’s. “We stellen nu al vast dat de ondernemingen op de rem staan vanuit onzekerheid. Investeringen en aanwervingen worden vandaag al uitgesteld”, weet Jean de Bethune. “We mogen dus niet wachten op het finale verdict rond de Brexit, maar moeten proactief vooruitkijken. ‘Gouverner, c’est prévoir’, zei Emile de Girardin. We zijn het verplicht de krachten te bundelen en tot actie over te gaan.”