De Witte Lietaer oude site

Oude site De Witte Lietaer is rolmodel voor architecten

LAUWE, MENEN – Oude industriële sites een herbestemming geven. Als locatie voor nieuw ondernemerschap of als plaats om te wonen, het doet er niet toe. Volgens de architectuurvereniging NAV mag de oude site van De Witte Lietaer dienen als voorbeeld van een geslaagde nieuwe invulling. Het masterplan werd ontwikkeld door Architecten Groep III in samenwerking met B2Ai. Het architectuurontwerp van de meergezinswoningen is van de hand van Architecten Groep III uit Brugge.

Nieuwbouwflats krijgen soms het verwijt kleurloos te zijn of zonder veel toegevoegde waarde voor de omgeving. “Nochtans kunnen ook appartementen authentiek zijn”, aldus Kati Lamens, voorzitter van NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen). Het NAV schuift de herbestemming van de oude fabriek van de Witte Lietaer naar voor als een schoolvoorbeeld van hoe het kan en hoe het moet.  “Appartementen of meergezinswoningen staan niet per definitie synoniem voor mastodont-woontorens” aldsu Kati Lamens. “Innovatieve architectuur kan verdichting aantrekkelijk maken op voorwaarde dat we het anders mogen aanpakken. Zo kan je in plaats van een terrein volledig in te palmen hoger bouwen dan voorzien, de auto’s onder de grond parkeren en een grote groene zone maken. Maar daarvoor zou in de kern van elke gemeente een minimum van drie bouwlagen altijd mogelijk moeten zijn. Noodzakelijk is een flexibele, toekomstgerichte instelling, ook van de lokale overheden. Hoe zullen wij anders als bouwsector de bevolkingsaangroei van de komende jaren kunnen opvangen en aan de doelstellingen van de bouwshift kunnen beantwoorden als de Vlaamse gemeenten niet wat meer durf vertonen? Een betere ondersteuning van de gemeenten vanop een hoger beleidsniveau lijkt ons een absolute noodzaak om tot een beter onderbouwde visie en beleid te komen, ook in de kleinere gemeentes. Een ruimtelijk beleid moet ambitie hebben, want ruimte is een kostbaar goed. Die ambitie mag niet verzuipen in vastgeroeste gewoonten en conventies. Nieuwe stedenbouwkundige instrumenten en woonvormen moeten hun kracht kunnen etaleren.”

Nood aan visie gemeenten

Op het niveau van de Vlaamse Regering werden er volgens het NAV de voorbije jaren stappen in de goede richting gezet om de verhoging van ruimtelijk rendement meer mogelijk te gaan maken op het terrein. Dit is een belangrijke voorwaarde om van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), dat straks na 20 jaar in de plaats van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen moet komen, een succes te maken. De Vlaamse doelstellingen moeten echter vertaald en geïmplementeerd worden op gemeentelijk niveau. Een lokale ruimtelijke visie speelt daarbij een belangrijke rol. Zo’n visie tekent een kader uit van kwalitatieve randvoorwaarden waarmee de gemeente ruimtelijke ontwikkelingen kan beoordelen.