Agristo duaal leren 19

Agristo promotor en verdediger van duaal leren

HARELBEKE – Jonge mensen warm maken voor techniek blijft een voortdurende uitdaging. ‘Duaal leren’ maakt het nu mogelijk om de brug te slaan tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. Agristo is één van de pioniers in de regio die dit schooljaar elk semester 2 leerlingen van het ‘7e jaar elektro-technicus duaal’ van het VTI Waregem een praktijkopleiding geven. De leerlingen en het bedrijf krijgen zo de kans elkaar te tonen wat ze in hun mars hebben.

“Bij duaal leren komen de leerlingen 2 dagen naar school en werken ze de 3 andere dagen tegen vergoeding mee in een bedrijf,” vertelt Rik Desmet, directeur van het VTI Waregem. “We kiezen er bewust voor om hen in 2 verschillende bedrijven te laten werken, zodat ze van diverse ervaringen kunnen proeven. In zo’n 7e jaar kan hun attitude verder ‘rijpen’ en vergroten ze hun tewerkstellingskansen. Cruciaal is wel de begeleiding die ze op de werkvloer krijgen. Duaal leren is immers geen gewone stage of vakantiejob. Nieuwe leerstofonderdelen die ze niet op school krijgen, moeten in het bedrijf worden aangeleerd. De mentor op de werkvloer heeft dus een belangrijke pedagogisch-didactische rol.”

“Ik was benieuwd om te zien waar die jongeren toe in staat waren als ze uit de klas kwamen,” vult Yves Van Tongel aan. Hij is verantwoordelijk voor de technische dienst productie op de Agristo-site in Wielsbeke. “Het bleek al vlug dat ze wel de theorie kennen, maar nog weinig tot geen praktijkervaring hadden. Je kunt hen dan ook niet zomaar alleen laten. Ze leren werken met machines, dus moet je ook aan hun veiligheid denken. In ’t begin zijn ze wat bang, maar na een tweetal weken vinden ze hun draai. Ze voelen dat ze vooruitgang boeken en bijleren, en dan beginnen ze zich te ‘jeunen’.”

Meer leren dan op school

Thibo Vandenheede (18 jaar) uit Desselgem was 1 van de 2 leerlingen die vorig najaar actief waren bij Agristo. Hij is niet alleen een beloftevolle wielrenner, maar heeft ook een boontje voor techniek. “Eerlijk? Ik studeer gewoon niet graag”, aldus Thibo. “Maar als je wil gaan werken en eerst een diploma halen, is zo’n 7e jaar duaal leren best interessant. Omdat ik in de buurt woon, kende ik Agristo van naam en ik wist dat ze frietjes maken. De échte kennismaking was dus de rondleiding na ons sollicitatiegesprek. Ik was een beetje onder de indruk, want het is een groot bedrijf en het zag er vrij ingewikkeld uit. Maar het was ook wel interessant en ik had direct goesting om hier te beginnen. De eerste dag werd ik goed onthaald en iedereen was vriendelijk en behulpzaam. Ik lag meteen goed in de groep. In die 4 maanden heb ik ook heel veel bijgeleerd. Vooral mechanische techniek, waar ik vooraf totaal niets van wist, maar ook op het vlak van elektriciteit heb ik veel nieuwe dingen gezien.”

Omdat het talent van Thibo tijdens de 4 maanden duaal leren kwam bovendrijven, bood Agristo hem een vast contract aan. “Ik had het niet echt verwacht”, aldus Thibo. “Ik deed gewoon mijn best en plots stelden ze me dat voor. Het is leuk dat ik terug mag voor een vaste job, want het werk is boeiend, de sfeer is er fijn en het is ook goed dat ik de zekerheid heb dat ik na mijn 7e jaar meteen aan de slag kan. Agristo stelt wel als voorwaarde dat ik op het einde van het jaar slaag en mijn diploma haal.”