Pilipili

Pilipili verbaast de wereld met zijn ontwerp

KORTRIJK – De voorbije dagen mocht het Kortrijkse ontwerp & engineering bureau Pilipili een IF GOLD award ‘19 in ontvangst nemen tijden een ceremonie in BMW Welt te München. Deze award werd toegekend voor een eigen ontwikkeling van de TWO deurklink voor dementerenden. Een strenge selectie procedure en een gerenommeerde jury besliste over het lot van liefst 6.400 inzendingen en dit jaar kregen slechts 75 van alle inzendingen wereldwijd een GOLD award. Pilipili, het bedrijf van Steven Dehollander, werd met TWO eerder al bekroond met een Henry van de Velde ’19 award.

TWO is een deurklink voor gebruik in omgevingen waar mensen met dementie verblijven. Daarom combineert deze klink twee acties om ze te bedienen. Een geïntegreerde ‘verborgen’ knop moet eerst worden ingedrukt voor de deur kan ontgrendeld worden. Zo voorkomt de TWO deurklink dat mensen met dementie (en die onregelmatig gedrag vertonen) de kamers van andere bewoners binnenwandelen of de afdeling verlaten. Dit zijn de typische symptomen van zwervend gedrag bij dementie. De combinatie-deurklink vermindert de zorgtaak van het personeel omdat mensen met dementie de dubbele actie die nodig is om de deur te openen niet begrijpen.
De goede werking werd bewezen tijdens het testen van prototypes in professionele zorginstellingen. Personeel dat niet op de hoogte was van het gebruik ervan slaagde er niet in om de ruimtes te betreden waar de nieuwe klink was geïnstalleerd. TWO kan bovendien heel eenvoudig worden omgezet in een gewone vergrendeling, zonder de dubbele actie dus, door vóór de installatie een pen in het interne mechanisme te schuiven.

Doordacht concept

TWO is een initiatief van Pilipili-producten. Samen met de zorgsector onderzoekt het ontwerpbureau de behoeften van mensen die zorg nodig hebben. De jury verwoordde haar keuze voor Pilipili als volgt: “Deze dubbelwerkende deurklink maakt indruk door zijn discrete en algemene gevoel voor eenvoud, kwaliteit en afwerking voor mensen met dementie. Het heeft precies de juiste mate van weerstand en veiligheid zonder zorgverleners en andere gebruikers, die niet willen worden gehinderd door sloten of bouten, te vertragen. Goed doordacht met een focus op positieve behoedzame zorg zonder stigma voor de doelgebruiker.”