Processed with VSCO with s5 preset Processed with VSCO with s5 preset

Starter in de kijker: De Tafel van Zeven focust op ambacht

KORTRIJK – Do-it-yourself spullen zijn hip tegenwoordig. Er is dan ook niets leuker dan bijvoorbeeld jouw eigen ontwerp te drukken op een voorwerp naar keuze. Wouter Schoutteten en Bart Lemahieu starten daarom in hartje Kortrijk De Tafel Van Zeven, een zeefdrukatelier voor manuele, ambachtelijke zeefdruk, waar de voldoening van het echte ambacht centraal staat.

De jonge ondernemers Wouter Schoutteten en Bart Lemahieu zijn de drijvende krachten achter ‘De Tafel van Zeven’. Beide zijn grafici. Als illustrator en vormgever slaan ze nu de handen in elkaar om het brede publiek, via workshops, open atelierdagen of abonnementsformules te laten meeproeven van ambachtelijke zeefdruk. Alles met de hand gemaakt, weg van het scherm en met een minimum aan machines of computer. Je hebt geen ‘creatieve handen’ of ervaring met zeefdrukken nodig.

De Tafel Van Zeven huist in Atelier Kortrijk, een gebouw dat tot voor kort dienst deed als rust en verzorgingstehuis, beter gekend als het oude Sint-Vincentius. Stad Kortrijk besliste om de site in het kader van herbestemming open te stellen voor creatieve projecten en zo leegstand ervan tegen te gaan. In de vele kamers werken nu een tiental artistieke makers. Op de site bevinden zich ook een bar, restaurant en expositieruimte.

Crowdfunding als hefboom

Momenteel loopt er een crowdfunding. Zo hopen Wouter en Bart de opstartkosten van ‘De Tafel van Zeven’ te verzamelen. De kleine kamers werden reeds vergroot en momenteel wordt er gewerkt om de ruimte praktisch in te richten. “Met de crowdfunding willen we de ruimte uitbouwen tot een professioneel uitgerust atelier waar we onze gasten uitstekend kunnen begeleiden en drukwerk van topkwaliteit kunnen maken”, legt Wouter uit. “Verder willen we ook materiaal aankopen, zoals een droogrek, papier en inkten.” Per bedrag vanaf 5 euro krijg je iets leuks in ruil, van een postkaart in zeefdruk tot een abonnement voor een half jaar. In ruil voor de vroege steun via de crowdfunding kun je je nu voordelig inschrijven op de workshops of ontvang je kortingen op het jaar- of halfjaarabonnement. Voor wie liever wat fysieks in handen krijgt worden de eerste gedrukte resultaten aangeboden, zoals een hippe totebag en wenskaarten. Daarnaast worden de backers persoonlijk uitgenodigd op de openingsreceptie met zeefdruk demonstratie.”

Er kan nog tot en met 22 maart ingetekend worden voor de crowdfunding via www.hellocrowd.be/detafelvanzeven. De teller staat momenteel iets boven de 70 procent.