Nieuwpoort jachthaven 2

Jachthaven Nieuwpoort breidt opnieuw uit

NIEUWPOORT – De jachthaven van Nieuwpoort, de favoriete ontspanningshub voor heel wat West-Vlaamse ondernemers, staat voor een nieuwe uitbreiding. De Provincie West-Vlaanderen organiseert de komende weken een ‘infomarkt’ over het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Rechteroever Jachthaven Nieuwpoort’. De infomarkt vindt plaats in de vismijn van Nieuwpoort op 21 maart (16 tot 20 uur). De jachthaven van Nieuwpoort is nu al zowat de grootste van Europa.

Momenteel is er een openbaar onderzoek aan de gang omtrent het PRUP. Tijdens zo’n openbaar onderzoek kan iedereen bezwaren, opmerkingen en suggesties indienen. De adviezen, bezwaren en opmerkingen uit het onderzoek worden behandeld door de Provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO). Op basis van de adviezen, bezwaren en opmerkingen zal het plan al dan niet worden bijgestuurd en aan de provincieraad worden voorgelegd voor definitieve vaststelling. Na de definitieve vaststelling heeft de Vlaamse Regering de mogelijkheid om het plan alsnog te schorsen.

Het plangebied van 81,6 ha ligt aan de rechteroever van de IJzer, tussen Nieuwpoort-Stad, het natuurgebied IJzermonding en de Koninklijke Baan. Het gebied bevat ook het bestaande jachthavendok ‘Portus Novus’. In het PRUP wordt een nieuw jachthavendok voorzien ten zuiden van het bestaande dok ‘Portus Novus’. Het zal plaats bieden aan een 500-tal jachten, waaronder ook grotere types die momenteel niet terecht kunnen in de bestaande jachthavendokken ‘Portus Novus’ en ‘Linkeroever’. Rond het nieuwe dok wordt een nieuw stadsdeel ontwikkeld met ruimte voor 1.000 wooneenheden, horeca en handelszaken.

Er wordt ook ruimte gemaakt voor jachthavengebonden KMO’s (verkoop, onderhoud en herstelling van boten). Hierbij zullen bestaande ondernemingen in de jachthaven een andere locatie toegewezen krijgen in deze nieuwe KMO-zone. De bedrijven Marelec en NHM-De Cloedt kunnen hun activiteiten blijven uitoefenen in een zone ter hoogte van de Koninklijke Baan. Bij de verhuis van hun activiteiten zal de vrijgekomen ruimte plaats bieden aan nieuwe jachthavengebonden KMO’s, zo laat de Provincie nog weten.