coens

Zeebrugge wapent zich digitaal voor de Brexit

ZEEBRUGGE – In aanloop naar de Brexit stelde de Haven van Zeebrugge samen met POM West-Vlaanderen, APZI en RX/SeaPort twee tools voor die het goederenverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk vlot moeten laten verlopen. Bedoeling is om het bedrijfsleven te helpen bij het vervullen van de douaneformaliteiten na het verstrijken van de Brexit deadline.

Het ontwikkelen van het RX/SeaPort dataplatform is een initiatief van het havenbestuur van Zeebrugge (MBZ) en APZI, de vereniging van de private ondernemingen in het Zeebrugse havengebied. RX/SeaPort is een digitaal platform voor alle partijen: logistieke bedrijven, terminals, rederijen en overheidsinstanties zoals havenbesturen en douane. Via slechts één unieke verbinding wordt data en informatie gedeeld. De digitale koppeling wordt voor alle bedrijven en instanties toegankelijk via website, elektronische dataverbindingen, en later ook via een app. Het is een data sharing platform dat een digitale verbinding tussen alle actoren in de logistieke keten biedt. “Na 29 maart zorgt het platform voor een minimalisering van de Brexit impact, voor een verhoogde operationele efficiëntie en een transparantie van de volledige logistieke keten”, aldus Wim Fossaert, commercieel directeur RX/Sea Port.

De haven van Zeebrugge is hét bruggenhoofd voor de Britse distributie uit Noordwest-Europa. Wekelijks verbinden een zeventigtal lijndiensten Zeebrugge met verschillende regio’s in het Verenigd Koninkrijk. “RX/SeaPort werkt aan een ketenbrede oplossing om lading ook na de Brexit snel en efficiënt via Zeebrugge te kunnen vervoeren”, aldus havenbaas Joachim Coens. “Na de Brexit zullen er voor het ferry- en shortsea verkeer douaneformaliteiten ontstaan. Als die op een efficiënte, digitale manier worden afgehandeld, vermijden we problemen.”