Kaseco11-Samia en Koen

Kaseco zorgt voor milieu primeur in de bouw

REKKEM – Onder het motto ‘geen woorden maar daden’ bouwt het Menense architectenbureau Kaseco de eerste autonome bio-ecologische ‘kaswoning’ op Belgische bodem, in het West-Vlaamse Rekkem. Deze kaswoning is de ultieme weerslag van Kaseco’s bouwfilosofie. Hegebouw is opgetrokken uit bio-ecologische materialen en bestaat uit een houtskeletwoning omgeven door een serre, vertrekkend vanuit het cradle-to cradle principe van het circulaire bouwen. Er wordt ook gestreefd naar autonome energie- en watervoorziening, gepaard aan een minimaal energiegebruik. Doordat de glazen kas als buitenhuid fungeert, creëert ze een microklimaat rond de woning dat toelaat zelf groenten, fruit en ander voedsel te kweken.

In Zweden en Nederland bestaan al soortgelijke constructies, maar voor België is dit een primeur. Architect/bezieler Koen Vandewalle en Samia Wielfaert hebben, samen met hun 5 kinderen, hun intrek genomen in deze autonome, vrijstaande woning met kantoorfunctie die ze voor zichzelf bedachten en bouwden. Een kasgebouw bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een gebouw met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning- en kantoorruimte.

Het echtpaar Vandewalle (Kaseco) wil met dit project een vernieuwende woon- en werkomgeving creëren die 100 procent autonoom instaat voor de eigen energievoorziening, afkomstig uit hernieuwbare bronnen. De kasgebouwen zijn niet aangesloten op het water-, gas- of elektriciteitsnet, compact en energiezuinig, gebouwd uit bio-ecologische, nagroeibare materialen of minstens uit materialen die volledig recycleerbaar zijn, mocht het kasgebouw ooit gesloopt worden. Daarmee huldigt het hele project het cradle-to-cradle principe van de circulaire economie en wordt volledig ingespeeld op de huidige klimaatverzuchtingen en -tendensen.
Kaseco ontwikkelt concepten die zowel in de woon-, werk- als publieke omgeving helemaal of gedeeltelijk toegepast kunnen worden. Deze concepten worden steeds verfijnd, zodat gebouwen kunnen evolueren van bijna energieneutraal (BEN) naar energetisch onafhankelijke tot zelfs energie+-gebouwen (energie genererend).