Barco CEO en CFO

Jan De Witte (Barco) maakt uitdaging waar

KORTRIJK – Barco publiceerde zijn jaarcijfers 2018 en dat gebeurde met een brede lach op de lippen van het management. De winst, om maar iets te noemen, kwam drie maal hoger uit dan in 2017. CEO Jan De Witte maakt daarmee zijn prognoses helemaal waar.    

Barco is zowel een producent van cinemaprojectoren maar ook bijvoorbeeld actief in de medische beeldvorming en controlekamers. Alles samen zorgde dat voor een omzet van 1,028 miljard euro. Dat is 0,5 procent minder dan een jaar eerder. Maar de winstcijfers maakten alles goed. De ebitda-winst (de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) kwam uit op 124,5 miljoen euro of een stijging met 16 procent. Onder de streep (netto) hield het West-Vlaamse technologiebedrijf 75 miljoen euro over. Dit is drie maal zoveel als de 24,8 miljoen euro van een jaar eerder. Barco meldt dat het opnieuw het dividend wil verhogen: van 2,10 naar 2,30 euro per aandeel. Het bedrijf verwacht voor dit jaar nog een groei in de omzet van om en bij de 5 procent. Ook de winst moet dit jaar nog hoger.

“Sinds de introductie van het ‘Focus to perform’-programma in 2016 hebben we de EBITDA-marge versterkt van 8% naar 12% in 2018, en hebben we een meer veerkrachtig en gezonder platform gecreëerd voor toekomstige winstgevende groei”, aldus Jan De Witte, CEO. “Maar er ligt nog steeds heel wat werk op de plank om een duurzaam, winstgevend en groeiend bedrijf te worden. Om die reden implementeren we in 2019 het ‘fit to lead’-programma, ons plan om de efficiëntie en de competenties aan te scherpen, en plannen we ook om de toplijn-groei in onze bedrijfssegmenten aan te zwengelen.”