ZEEBRUGGE – Tien jaar na de eerste plannen, heeft Elia de onderzeese elektriciteitskabel met Groot-Brittannië officieel in gebruik genomen. Het kind kreeg ook een naam en wordt Nemo Link gedoopt. In functie van de behoefte en van de prijzen aan beide zijden van het Kanaal, kunnen voortaan kilowatts worden aangekocht of verkocht.
Donderdag stroomde er voor het eerst elektriciteit tussen België en het Verenigd Koninkrijk, en dit via het cruciale verbindingspunt via Zeebrugge. De timing -aan de vooravond van de Brexit- kan verwondering wekken maar Elia en de Britse collega National Grid benadrukken dat dit dossier volledig los staat van de politieke ontwikkelingen whatsoever. De onderzeese kabel is in staat om 1.000 MW aan elektriciteit op te vangen en dor te sturen, wat overeenkomt met de capaciteit van één nucleaire kerncentrale.
Elia en National Grid staan in voor de uitbating van de interconnector en stellen de infrastructuur ter beschikking. Concreet stroomt de eerste elektriciteit vandaag vanaf het Europese vasteland richting Groot-Brittannië. Het aanknopingpunt in Groot-Brittannië bevindt zich in Richborough in Kent. De interconnector is over zijn totale lengte goed voor circa 140 kilometer.
Stroom is momenteel goedkoper op de Europese stroommarkt. De eerste dag zal gemiddeld 773 MW worden uitgewisseld, goed voor een totaal volume van 18.559 MWh. De koppeling van beide stroommarkten betekent ook dat België in geval van een krappe stroommarkt – zoals de voorbije maanden – kan rekenen op 1.000 MW extra capaciteit, afkomstig van Britse centrales. Qua bevoorradingszekerheid is dat een argument dat kan tellen.