drones koning

VOKA dringt aan op drone port in West-Vlaanderen

KOKSIJDE – Ook in de lucht moeten we inzetten op meer verbindingen via het inspelen op de drone-technologie. Heel veel ondernemingen en actoren in West-Vlaanderen staan immers al klaar om in te stappen in het drone verhaal. Niet alleen als gebruiker, maar ook als ontwikkelaar van onderdelen of via opleiding en onderzoek. Onze regio is dan ook voorloper op het vlak van drone technologie. Dat is het standpunt dat VOKA West-Vlaanderen verdedigt.  

Om maximaal te kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en om economische opportuniteiten voor onze regio te valoriseren is er dringend nood aan de realisatie van een drone port in West-Vlaanderen. De regio leent er zich perfect toe. Veel toepassingen zijn vandaag al perfect mogelijk. “Denken we maar aan precisielandbouw, industriële inspecties, geothermie, transport en logistiek, bewaking en maatschappelijke veiligheid of defensie”, luidt de thesis van VOKA. “Daarnaast hebben we met de Noordzee ook vele toepassingsmogelijkheden zoals onderhoud van windparken, bevoorrading van schepen, scheepsherstellingen, controle van het water, detectie van lozingen etc. De mogelijkheden zullen in de toekomst alleen maar toenemen.”

Voka West-Vlaanderen roept om een doorbraak te realiseren en van de oprichting van een drone port een feit te maken. Geschikte locaties zijn immers reeds voorhanden zoals in Koksijde, Oostende of Zeebrugge. Op de militaire basis in Koksijde kan de focus bijvoorbeeld liggen op onderzoek en ontwikkeling, gebruikmakend van de meer afgelegen ligging. Door de ruimte om te experimenteren en te testen, zal West-Vlaanderen nog meer kunnen uitgroeien tot de drone regio bij uitstek. Een integratie van de drone activiteiten in de aanwezige militaire faciliteiten is ook perfect mogelijk. Daarnaast zien we ruimte voor een commerciële drone port vanop de luchthaven van Oostende met de focus op operationele activiteiten en dienstverlening naar de windparken, toepassingen voor medisch transport, last mile delivery en sea rescue. Ook in de haven van Zeebrugge zou een drone port mogelijk zijn. Het belangrijkste is dat er op korte termijn in West-Vlaanderen een drone port komt, besluit VOKA.