Delanghe Wilfried Delanghe

Wilfried Delanghe gooit zich op familiebedrijven

KOKSIJDE – SDM-Valorum, een corporate finance huis en adviesgroep gespecialiseerd in het begeleiden van overnames van familiebedrijven, heeft Wilfried Delanghe gevraagd om de zaken mee te coördineren en op te volgen in West-Vlaanderen. Wilfried Delanghe heeft zelf een opmerkelijk parcours afgelegd in het Belgische bedrijfsleven en heeft in de loop der jaren een zeer uitgebreid netwerk uitgebouwd in ondernemerskringen. SDM-Valorum zelf heeft aan boord veel ondernemers die aandeelhouders zijn. 

SDM-Valoum heeft met veel succes  een speciaal concept ontwikkeld voor  bedrijven, met of zonder opvolging.  Het concept luistert naar de naam ‘smart deal of owner buy-out. Het kan  interessant zijn voor bedrijven die niet onmiddellijk alles willen verkopen maar eerst  een deel van hun vermogen veilig  willen stellen en pas over 5 jaar de totaliteit van hun bedrijf willen verkopen. De eigenaar (s ) verkoopt dan de aandelen van zijn bedrijf aan een nieuw opgerichte holdingvennootschap, de ‘newco‘. Met een deel van de opbrengst koopt de ondernemer/eigenaar een minderheidsparticipatie in de newco. Dat doen ook 20 tot 60 individuele investeerders die het vermogensbedrijf SDM-Valorum samen brengt maar ook de kinderen en het management. Zij kunnen participeren terwijl de ondernemer/eigenaar de leiding behoudt. De holding leent bij de bank evenveel als het kapitaal aangebracht door de aandeelhouders. Deze lening wordt in vijf jaar afbetaald met de dividenden van het operationele bedrijf onder de holding. Er wordt ook een nieuw businessplan opgesteld met een realistische groeiprognose van bijvoorbeeld 2% per jaar.

Na vijf jaar beslissen de aandeelhouders hoe het verder moet. De oorspronkelijke eigenaar die een deel van het vermogen veilig heeft  gesteld, kan na die tijd het bedrijf definitief verkopen aan een derde partij, het management, de kinderen of één van de investeerders.