john-paul-henry-574794-unsplash

De mythe ontkracht: Mac is niet per se duurder dan pc

Als ondernemer wil je natuurlijk op de kleintjes letten. Geen haar op je hoofd dus die eraan denkt om in ‘dure Macs’ te investeren. “En dat is volkomen onterecht”, zegt Dieter Ceulemans van Apple Premium Reseller Switch. “Wie álles in rekening brengt, komt met Apple net voordeliger uit.”

  1. Bij Apple is de prijs all-inclusive

Mac en Windows-pc’s naast elkaar zetten is altijd lastig, want voor je het weet, ben je appels met peren aan het vergelijken. Ga je louter op de prijs af, dan zal je inderdaad vaststellen dat die bij Apple systematisch hoger ligt. “Maar,” nuanceert Dieter, “die prijs is wel all-inclusive. Wie zijn nieuwe toestel openklapt, kan meteen mails beginnen te sturen en teksten te schrijven. Bij pc zal je die software nog apart moeten aankopen en installeren. Hetzelfde met antivirusprogramma’s. Bij Apple heb je die in principe niet nodig, aangezien hard- en software perfect geïntegreerd zijn.”

Wil je na verloop van tijd naar een nieuw besturingssysteem upgraden, dan zal je bij Windows-pc’s opnieuw geld op tafel moeten leggen, bij Apple is dat niet het geval. Dieter: “Wat wij verder ook zien, is dat de kosten voor support en uitval bij Apple-toestellen lager liggen dan bij andere producten op de markt.”

  1. Apple-toestellen hebben een hogere restwaarde

“Daar komt nog bij dat je bij Apple ook mag rekenen op restwaarde”, zegt Dieter. “Ga je je toestellen na pakweg drie jaar vernieuwen, dan kan je je oude exemplaren bij Switch indienen en krijg je daar al naargelang de staat van de toestellen een bedrag voor terug. Dat geld kun je dan meteen in je nieuwe computers, tablets of smarphones investeren. Bij Windows- of Android-toestellen is dat onbestaande. Daar wordt zelfs niet over restwaarde gesproken.”

  1. Interessante rentingformule doet je minder betalen

Een laatste troef die Dieter in de strijd wil gooien, heet Apple Financial Services. In plaats van de Apple-toestellen zelf aan te kopen, kun je ervoor kiezen om ze te huren. Dat kan onder andere via Switch. “In dat geval stellen wij een contract van twee à drie jaar op en betaal je ons maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van het toestel. De hoge restwaarde verrekenen we in dat maandelijkse saldo. Daardoor zal het bedrag dat je over de volledige periode zal betalen, altijd lager liggen dan wanneer je het toestel zou aankopen. Al naargelang de aard van het product zal je 10 tot 30 procent goedkoper uitkomen. Bovendien zal je altijd met de laatste nieuwe devices werken. Want eens de doorlooptijd is verstreken, nemen wij het toestel over en kies je er een nieuwe uit. Uiteraard met een nieuw contact en een andere maandelijkse kost. Ook dat is een manier om minder te betalen.”

Wanneer je computers, tablets of smartphones van verschillende merken gaat vergelijken, is het dus belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. “Als je die oefening maakt, dan zal je vaststellen dat Apple in veel gevallen net goedkoper is”, besluit Dieter.