BRUGGE – Meer dan 450 ondernemers trekken de komende 8 weken in heel Vlaanderen naar klassen voor in totaal meer dan 750 gastlessen. De voorbije dagen vond de West-Vlaamse kick-off plaats voor het grootste onderwijsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Trekker van het project onder de noemer ‘Ondernemers voor de Klas‘ is de overheidsinstelling Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Vlajo wil ondernemerschap bij jongeren maximaal stimuleren.
Bedoeling van ‘Ondernemers voor de Klas’ is om het belang van ondernemerschap én ondernemingszin bij jongeren te verhogen en het wederzijds begrip tussen werkgevers en toekomstige werknemers een duw in de rug te geven. Daarnaast wil Vlajo met Ondernemers voor de Klas ondernemende jongeren warm maken om een eigen onderneming op te starten.
In West-Vlaanderen stond in alle vroegte Alphonse Degryse van ADC klaar om de jongeren van het vijfde jaar Marketing & Ondernemen mee te nemen in zijn ondernemersverhaal en zijn rijke ervaringen. Daarna boeide David Geens van Nucleus de leerlingen van het vijfde en zesde IT & Netwerken met zijn passie voor IT én ondernemen tout court. David Geens drukte de leerlingen onder meer op het hart: een fout is niet meer dan een kans om bij te leren. Of ook nog: als het te gemakkelijk gaat, waar zit de uitdaging dan nog?
De leerlingen mochten na de uiteenzetting vragen stellen, waaruit duidelijk bleek dat een aantal onder hen een toekomst als ondernemer zeker overweegt. Bemoedigend.
Met een belangrijke studie- of beroepskeuze in het vooruitzicht zitten jongeren met heel wat belangrijke vragen als: wat verwachten bedrijven van afgestudeerden; welke vaardigheden zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien en wat betekent ondernemerschap en ondernemer zijn nu precies? Niets zo spannend als deze vragen rechtstreeks aan ondernemers en bedrijfsleiders zelf te stellen. ‘Ondernemers voor de Klas’ is een Vlajo-initiatief in samenwerking met structurele partners zoals Pulse Foundation, ETION en VKW Limburg.