BioVar CEO

Tripartie zorgt voor grootste bio varkensboerderij van het land

RUISELEDE – In het West-Vlaamse Ruiselede opende het biologische varkensbedrijf BioVar.be zijn gloednieuwe stallen. Het gaat hier om de grootste biologische varkensboerderij van het land. BioVar wil samenwerken met Delavi (uit Tielt) en Colruyt. BioVar.be kweekt de dieren, Delavi slacht en versnijdt ze en Colruyt koopt het vlees op. Een ’tripartie’ dus en ook een hele varkensvleesketen vol, 100 procent bio én grotendeels ‘Made in West-Vlaanderen’.

De drie partijen zeggen dat ze tegemoet willen komen aan de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees. Ze  willen inzetten op lokaal vakmanschap, met respect voor dierenwelzijn en het milieu. De eerste zeugen werden in gloednieuwe stallen ondergebracht en tegen 2019 zou het eerste 100% Belgische biologische varkensvlees in de winkelrekken moeten liggen. “De drie partners willen op die manier een pioniersrol spelen in het aanbieden van smaakvolle, kwalitatieve en duurzame agro voedingsproducten, en dit door de producent meer in verbinding te brengen met de eindconsument,” verduidelijken de partijen in een gezamenlijk persbericht.

Colruyt Group richtte in het verleden al gelijkaardige samenwerkingen op, onder andere met producenten van appels en aardappelen. De retailer wil naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid opnemen door klanten de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerde consumptiekeuzes te maken. Het feit dat rechtstreeks wordt samengewerkt met de kweker-producent, moet die ambitie staven. Omdat de vraag naar biologisch varkensvlees in België het plaatselijk aanbod overstijgt, zijn distributeurs genoodzaakt om dit vlees uit het buitenland te importeren. Dankzij de nieuwe keten kan het tekort in het aanbod worden aangevuld, én wordt bovendien de ontwikkeling van de biologische landbouw in Vlaanderen vooruitgeholpen, heet het bij Colruyt.

BioVar.be wil de nichemarkt niet verstoren en zal dus niet samenwerken met de huidige spelers op de biomarkt. Het wil wél nieuwe spelers overtuigen om de omschakeling te maken. Volgens zaakvoerder Wim Haeck vergt de investering bijna drie maal zoveel euro’s als voor een normale varkenskwekerij, zonder een exact cijfer te noemen.  Dankzij het project hebben 8 mensen direct of indirect werk.