Start it @kBSEA

West-Vlaanderen zag aantal starters spectaculair groeien

BRUGGE – Het voorbije jaar 2018 is een uitzonderlijk goed jaar geweest voor start-ups in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Unizo samen met Graydon bekend maakte. Euforie is nochtans niet op zijn plaats want Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen doen het nog een stuk beter.

In totaal werden liefst 57.010 nieuwe zaken opgestart over heel Vlaanderen. Het gaat zowel om eenmanszaken (62,1 procent) als om vennootschappen. In vergelijking met 2017 was er sprake van een totale groei met 9,1 procent. De stijging is te zien in alle provincies. Oost-Vlaanderen, met aantrekkingspool en lanceerplatform Gent, is absolute koploper met een aangroei van 13,1 procent. Vlaams-Brabant komt op plaats twee met 8,9 procent. Limburg bengelt aan de staart met 7 procent. Antwerpen is voorlaatste met 7,9 procent. West-Vlaanderen bengelt middenin met een toch meer dan behoorlijke aangroei van 8,1 procent.

Volgens Unizo zijn er drie verklaringen voor het toenemend aantal starters: een aantal gunstige regeringsbeslissingen( zoals de verminderde aanslagvoet voor bedrijven, de taxshelter of de win-win lening), de positieve economische conjunctuur en last but not least ook een verbeterd imago van het ondernemerschap in het algemeen. Unizo dringt niettemin bij de overheden nog maar eens aan op een verbeterd sociaal statuut voor zelfstandigen, een eis die al decennia lang meegaat maar waarvoor het wachten is op Godot.