Oostende luchthaven 19

Luchthaven Oostende vliegt ‘high in the sky’

OOSTENDE – Het globaal aantal passagiers dat in 2018 de luchthaven van Oostende-Brugge aandeed, steeg naar 420.000. Hiermee wordt het cijfer van 2016 benaderd, het jaar van de terreuraanslagen waarin 435.000 passagiers werden geteld. In vergelijking met 2017 is er een stevige groei in double digits, plus 15 procent. Daarmee wordt nog eens aangetoond dat regionale luchthavens een steeds grotere aantrekkingskracht hebben. 

De combinatie van vollere vliegtuigen van Tui fly én 4 nieuwe bestemmingen liggen aan de grondslag van dit succes, luidt de officiële verklaring voor de groei. De lancering van Sharm El Sheikh en Hurghada werden gesmaakt bij de reizigers. Wat de zomer betreft in Oostende, zien we aanzienlijke toenames voor verschillende bestemmingen. De bestemmingen Sharm El Sheikh en Hurghada stegen in frequentie met 50%, Djerba en Enfidha met 20% en Chania gaat met 24% omhoog. Enfidha en Djerba zijn 2 Tunesische bestemmingen die terug op actief werden gezet bij Tui. Niet zonder succes zo blijkt dus.
Ook qua cargo is er sprake van een knappe vooruitgang (plus 20% tegenover 2017). In absolute cijfers gaat het om 28.000 ton tegenover 23.500 ton in 2017. Hoger aantal ton groenten en fruit, meer terugvracht vanuit Oostende, frequentere uitwijkingen vanuit Luik en Schiphol van cargovliegtuigen naar Oostende (door verzadiging aldaar) én tenslotte meer occasionele landingen door de Amerikaanse cargomaatschappij Kalitta, zijn diverse redenen die dit groeicijfer verklaren.

De perspectieven voor 2019 zijn opnieuw bijzonder hoopgevend.  Het aanvliegen van Alicante (6 maal per week van juli tot september), Malaga (6 maal per week), Ibiza (twee maal per week en drie maal in de zomermaanden) en Corfu (één maal per week, twee maal tijdens de zomermaanden) moeten bijdragen tot nieuwe groei.