FODEconomie_Afbeelding

Laat uw cyberbeveiliging niet links liggen

Cybercriminaliteit, een ver-van-mijn-bedshow? Toch niet. De cijfers spreken voor zich. In 2017 kreeg meer dan de helft van Belgische bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van PwCEen negatieve trend die steeds sterker de kop komt opsteken. Daarom stelt FOD Economie nu een gebruiksvriendelijke, eenvoudige cybersecurity-scan ter beschikking die kmo’s en zelfstandigen moet ondersteunen in de uitbouw van een solide cyberbeveiliging.

Alle bedrijven steunen vandaag in meer of mindere mate op het wereldwijde web. Zij vormen daarom ook almaar vaker een doelwit van cyberaanvallen, ongeacht de grootte van de onderneming. In wat kan dat dan concreet resulteren? Het imago kan worden aangetast waardoor de buitenwereld het vertrouwen verliest, essentiële commerciële informatie kan vernietigd en/of gestolen worden, er sancties kunnen volgen wanneer persoonlijke gegevens worden gelekt, bepaalde sites kunnen onbereikbaar worden of werkinstrumenten kunnen beschadigd geraken. Het leidt dus vaak tot grote, financiële gevolgen of ernstige verliezen en brengt de continuïteit van bedrijfsactiviteiten in het gedrang.

Hoe dan tegenwind bieden? Door zich in eerste instantie goed te informeren over de risico’s die gelopen worden en over de bestaande middelen om zichzelf te beschermen. Kmo’s en zelfstandigen stuiten daarbij echter dikwijls op een probleem: de beschikbare online informatie is onduidelijk, tegenstrijdig of niet compleet. Bovendien heeft slechts een klein percentage van de kleine en middelgrote ondernemingen een beleid rond informatiebeveiliging en bescherming tegen mogelijke cyberaanvallen opgezet. Hoog tijd om die firewall toch wat hoger op te trekken, dacht FOD Economie dan ook.

Als lid van de Cyber Security Coalition zet FOD Economie in op een nieuw ontwikkelde cybersecurity-scan. Op de website www.cybersecurityscan.be kunnen bedrijven en zelfstandigen aan de hand van een 10-tal snelle en eenvoudige vragen hun niveau van cyberbeveiliging beoordelen. Na het invullen van de scan ontvangen bedrijven een gratis analyse met praktische tips om hun beveiligingsniveau te verhogen.

7 keer ‘check’?

FOD Economie geeft al vast volgende 7 principes mee die voor een goede basisbeveiliging kunnen zorgen:

  1. Maak medewerkers bewust van cybersecurity
  2. Maak regelmatig een back-up van gegevens
  3. Update software
  4. Beveilig de toegang tot het netwerk en de apparatuur
  5. Gebruik sterke wachtwoorden
  6. Installeer efficiënte antivirus en firewall
  7. Beheer incidenten