employee choice beeld

Apple of pc? Steeds meer bedrijven laten werknemer kiezen

Ja, je wil je medewerkers graag mobiel laten werken. De vraag is alleen nog met welke toestellen. Stel je voor iedereen dezelfde laptop, tablet en smartphone ter beschikking? Of laat je je medewerkers zelf hun devices kiezen? Die laatste optie is meer en meer de norm, ervaart Dieter Ceulemans van Switch.

Een Apple-computer voor de grafische medewerkers, een Windows pc voor alle anderen. Jarenlang was dat de logische gang van zaken in het bedrijfsleven. Met de intrede van de millennials, de doorbraak van mobiel werken en de toenemende technische mogelijkheden lijkt daar nu verandering in te komen. “We merken dat meer en meer organisaties in ons land  het aan de medewerkers zelf laten om te beslissen welke toestellen ze gebruiken”, vertelt Dieter Ceulemans, Key Account Executive bij Apple Premium Reseller Switch. “En daar hebben ze allerlei redenen voor, maar de belangrijkste is ‘het geluk van de medewerkers’. De jongere generatie, die met al die tools opgegroeid is, heeft vaak een duidelijke voorkeur qua merken en toestellen. Om aantrekkelijk te zijn, moeten werkgevers daar wel op inspelen. Zeker gezien de schaarste op de arbeidsmarkt.”

BYOD of CYOD

De trend mag dan wel duidelijk zijn, de ene werkgever geeft al meer keuzevrijheid dan de andere. Sommigen gaan intussen zover dat ze medewerkers de mogelijkheid geven om hun eigen toestellen naar kantoor mee te brengen (Bring Your Own Device). “Dat zie je vooral bij smartphones”, vertelt Dieter. “Voor laptops en tablets beperken werkgevers de keuze doorgaans tot enkele modellen (Choose Your Own Device). Daarbovenop geven sommige werkgevers de vrijheid om mits een persoonlijke bijdrage een meer geavanceerd toestel te kiezen.”

Dat niet alleen in België maar ook wereldwijd meer en meer bedrijven dit pad inslaan, bleek eerder dit jaar nog uit een studie van Apple IT Management Community Jamf. Van de 580 bevraagde organisaties gaf ongeveer de helft aan de keuze aan de werknemer te laten. Opvallend, van de werknemers die zelf over hun laptop of smartphone kunnen beslissen, noemt 68 procent zichzelf daardoor productiever. “Als medewerkers de keuze hebben, dan zullen ze eerder opteren voor toestellen waarmee ze vertrouwd zijn”, verklaart Dieter. “Omdat ze minder zullen moeten zoeken, zullen ze sneller en efficiënter kunnen werken. Dat is voor werkgevers zeker een extra reden om ‘employee choice’ in te voeren.”

Is het wel veilig?

Maar wat dan met de praktische bezwaren? Als werknemers allemaal een ander toestel hebben, brengt dat dan geen problemen rond veiligheid of compatibiliteit met zich mee? “De cloud heeft op dat vlak voor een ommekeer gezorgd”, zegt Dieter. “Veel organisaties werken tegenwoordig volledig in de cloud, waardoor het veel eenvoudiger is geworden om keuzevrijheid te geven. Het maakt eigenlijk niet meer zoveel uit vanop welk platform je werkt. Wel moet je natuurlijk nog rekening houden met de technische mogelijkheden. Bepaalde software draait niet op het ene of het andere systeem. En dus zal je de opties voor sommige groepen werknemers moeten aanpassen. Dat is een oefening waar wij bedrijven in begeleiden. We maken een analyse van de noden en stellen op basis daarvan een keuzepakket samen.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Kom gerust eens praten met Switch!