sibaria_

Jonge ondernemers zorgen voor kwartet winterbars in Kortrijk

KORTRIJK – Keuze genoeg voor wie de komende maanden in Kortrijk ‘binnenshuis’ van de wintersfeer wil proeven. Op het domein De Blauwe Hoeve wordt met Wünderbar de ‘Warmste Chalet van België’ geopend, een initiatief van de dynamische dertiger Philip Polfliet. Tussen Kortrijk Xpo en Kinepolis strijkt de Moosebar neer met een echte après-skisfeer. In het centrum van de stad kan men kiezen uit twee winterconcepten: de Papago pop-up in de Rijselstraat en Sibäria, in het opmerkelijk mooi heringerichte pand waar ooit de filmzalen ‘Gouden Lanteern’ en Orly, het cultuurhuis Limelight en tot in 2009 concerthuis De Kreun gevestigd waren.

Initiatiefnemers Dieter De Clercq, Mathieu Clarysse en diens vriendin Kelly Libaert lieten zowat de hele inboedel van de voormalige cultuurtempel Limelight slopen om plaats te maken voor een hippe place to be. Dieter De Clercq, die op zijn 38ste met Café 56, foodsharing-restaurant Split en de zomerse NubaR langs de Leieboorden al een behoorlijk horecapatrimonium heeft uitgebouwd: “Met ons winterconcept ‘Sibäria’ in een van de oudste Kortrijkse bioscoopcomplexen blazen we tijdelijk – van eind november tot 3 februari – nieuw leven in deze ‘vergane’ glorie. We hebben ons uiterste best gedaan om hier een fantastisch een authentiek, nostalgisch en sfeervol, op en top Kortrijks winterverhaal neer te poten.”

In Sibäria, dat quasi volledig in natuurhout is ingericht, zal er naast de gezellige kerstbabbel ook ruimte zijn voor een danspasje op de tonen van disco en andere muziek uit de 70’s en 80’s. “We hebben een speciale muziekinstallatie, waarbij de muziek duidelijk hoorbaar zal zijn, maar de muren niet zullen vibreren”, aldus nog De Clercq. “Ons publiek kan dansen, maar ook praten met elkaar. We hebben trouwens nog enkele attributen uit de gloriedagen van de oude bioscoop teruggevonden. Er staat nog een projector, een paar authentieke houten klapzetels en er slingerden nog enkele oude affiches rond. De cinemazaal van weleer wordt de centrale ruimte met een capaciteit van 500 personen, in het voormalige café vooraan komt een geïsoleerde rookruimte. Als Sibäria een succes is, wordt het een jaarlijkse winter- en dansbar.”

Voor elk wat wils

Op een minuut stappen van Sibäria organiseren Aaron Vanneste en Joran Vanhoenacker van evenementenbureau Avance Adventure & Events van 1 december tot 20 januari ook een winterbar, zij het out- en indoor. Het ingestorte (winkel-)pand Papago in de Rijselsestraat heeft een mooie tuin en daar wordt nu gebruik van gemaakt. Aaron Vanneste: “We maken van het gebouw, waar enkel nog de gevel van overeind staat, een gezellige indoor en outdoor-bedoening voor een ruim publiek. Er vinden heel wat activiteiten plaats, al dan niet aan een kampvuur, bij kaarslicht of met kunstsneeuw en rook: optredens van bandjes en dj’s, akoestische concertjes, wijndegustaties of thema-avonden.” Kortom: voor elk wat wils.