WAREGEM – Een grote bedrijfssite bouwen van 11.597 m2 en dat zonder al te veel impact op het klimaat? Het lijkt onmogelijk, maar in Waregem weten ze beter met de bouw van Waregem Business Park, een realisatie van ION. Het is de eerste bedrijfssite in ons land die CO2-neutraal is gebouwd, al kan honderd procent CO2 natuurlijk nooit. Het Waregem Business Park realiseert de zwaarst mogelijke inspanningen op het vlak van materiaalkeuze en energieverbruik. Zelfs de uitlaatgassen van de vrachtwagens die de werf aan- en afreden worden gecompenseerd, door te investeren in een bijzonder klimaatproject in Oeganda. In totaal wordt zo liefst 16.579 ton CO2 geneutraliseerd.
Een vermindering van 35 procent van de CO2-uitstoot tegen 2030: dat is de doelstelling voor België die door Europa is vastgelegd. Een enorme uitdaging waar iedereen zijn of haar steentje aan moet bijdragen, niet in het minst de bedrijfswereld. De vastgoedsector heeft de voorbije maanden alvast een mooie voorzet gegeven met de lancering van de eerste volledig klimaatneutraal gebouwde bedrijfssite in ons land. Het gaat om het ‘Waregem Business Park’, een bedrijfsterrein van bijna 11.600 m2, of bijna twee voetbalvelden groot.
Het is projectontwikkelaar ION die de eer mag opstrijken en meteen oproept om meer bouwprojecten in ons land op deze manier te bouwen. Als dat gebeurt, kan men jaarlijks voor +/- 13 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermijden, wat gigantisch is. Weervrouw en klimaatexpert Jill Peeters en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein steunen deze oproep.
CO2-reductie
Het unieke project is een samenwerking tussen projectontwikkelaar ION en het Knokse adviesbureau CO2Logic, dat gespecialiseerd is in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. Om te beginnen berekende dit team minutieus hoeveel koolstofdioxide er in totaal voor de bouw van het business park zou worden uitgestoten. Dat bleek precies 16.579 ton te zijn, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 1.550 Belgische gezinnen, of ruim 99 miljoen kilometer rijden met de wagen. Daarna kienden ze uit hoe ze uitstoot aan broeikasgassen enerzijds voor een stuk konden vermijden en anderzijds efficiënt konden compenseren.
Zo werd uiteindelijk een beroep gedaan op lokale aannemers en leveranciers, waardoor de uitstoot van vrachtwagens flink afnam en hield ION het energieverbruik tijdens de bouw goed in de gaten. Daarnaast maakte de projectontwikkelaar gebruik van tal van klimaatvriendelijke bouwtechnieken. Denk maar aan geothermie, klimaatplafonds, groendaken, regenwaterrecuperatie, extra zonwerend glas en LED-verlichting.
“We hebben dit project met volle overtuiging gedaan”, aldus Davy Demuynck, managing partner bij ION. “Voor ons is klimaatneutraal bouwen een maatschappelijke verplichting. Het is dé manier waarop we in de praktijk effectief onze bijdrage kunnen leveren aan de klimaatuitdagingen die ons allemaal te wachten staan. Als bedrijf willen we hier echt een voorbeeld stellen voor de hele sector.”
Afrikaanse keukens
Wat het initiatief nog opmerkelijker maakt, is dat ook ingegrepen werd op de uitstoot die niet verminderd kon worden door klimaatvriendelijk bouwmateriaal, of andere duurzame technieken. Want voor een goed begrip: honderd procent CO2 neutraal bestaat natuurlijk niet. Denk maar aan de vrachtwagens die op en af rijden en wat fijn stof de lucht injagen. Die onvermijdelijke uitstoot werd gecompenseerd via financiële steun aan gecertificeerde klimaatprojecten in Afrika, die de lokale bevolking helpen om hun CO2-uitstoot te verminderen. ION ondersteunde zo het project ‘Saving Trees’ in Oeganda, dat voorziet in het verspreiden van efficiëntere oventjes onder de lokale bevolking.