Barco buildings-offices-kortrijk-barco-1

Barco moet noodgedwongen tering naar de nering zetten

KORTRIJK – Barco heeft in een persmededeling laten weten dat het zijn organisatie tegen het daglicht moet houden. Dat resulteert in een herstructureringsplan. Bedoeling is, aldus het management, om de organisatie beter te laten inspelen op veranderende markttrends, om groeikansen te benutten en tegelijk de winstgevendheid van het bedrijf op lange termijn te versterken. Het plan heeft ook effect op bedienden maar niet op arbeiders, laat Barco weten. 

Volgens het persbericht moeten een aantal aspecten van de organisatiestructuur worden aangepakt, alsook de efficiëntie. Dit vergt meer flexibiliteit  op het gebied van productmanagement, commerciële processen en dienstverlening naar klanten en partners. Het plan omvat ook een herinvestering van het resultaat van kostenbesparingen naar bepaalde groei-initiatieven, in innovatie en in de verdere bedrijfsexpansie in geografische targetregio’s. “Om ook in de toekomst een leidende rol te blijven spelen in een steeds meer globale en dynamische markt waarin de eisen van klanten sneller evolueren, is het van essentieel belang dat Barco wendbaarder, responsiever en klantgerichter wordt”, zegt Jan De Witte, CEO van Barco. “Sinds de lancering van het ‘Focus to Perform’ programma in 2016 heeft Barco gestage en meetbare vooruitgang geboekt. We hebben een rationalisatie doorgevoerd in onze activiteitenportefeuille en in een deel van de productie footprint. We hebben ook value engineering initiatieven geïmplementeerd. Barco zet nu een volgende stap in zijn ‘Focus to Perform’ programma en bouwt aan de toekomst van een bedrijf dat een productieve combinatie van hardware, software en diensten aanbiedt,” vult Jan De Witte aan.

Constructief sociaal overleg

De uitwerking van dit plan zou – in de loop van 2019- een impact kunnen hebben op ongeveer 240 bedienden posities doorheen de organisatie, waarvan ongeveer 55 in België. Er zijn, zo laat Barco nog weten, geen arbeidersposities bij betrokken. Zegt CEO Jan De Witte, die in 2016 aantrad in opvolging van Eric Van Zele: “We engageren ons naar de werknemersvertegenwoordigers van de verschillende regio’s waar we actief zijn, om in een constructieve dialoog dit plan te bespreken en om geschikte oplossingen te vinden in het belang van alle mogelijk betrokken werknemers.”

Naast een verbetering van de efficiëntie verwacht Barco het niveau van de indirecte bedrijfskosten met circa 20 miljoen euro te kunnen verminderen tegen 2020, na aftrek van de herinvesteringen in strategische groei-initiatieven. Barco verwacht de gerelateerde herstructureringskosten te boeken in het vierde kwartaal van het boekjaar 2018.

In een reactie laten vakbondsvertegenwoordigers weten dat ze verrast zijn door de aankondiging. Barco benadrukt dat het niet om naakte ontslagen gaat maar dat bepaalde functies zullen worden herbekeken.