Liantis award 18

Liantis zet personeelsaanpak van GVO in de kijker

BRUGGE – Het innovatieve personeelsbeleid van Woonzorggroep GVO (die 9 woonzorgcentra in West-Vlaanderen vertegenwoordigt) werd bekroond met de Liantis Award 2018 voor personeelsbeleid. De Liantis Awards worden jaarlijks uitgereikt aan ondernemingen, organisaties en studenten die zich onderscheiden op het vlak van personeelsbeleid, preventie en welzijn. Liantis (1.700 medewerkers en met hoofdkantoor in Brugge) is de eerder dit jaar ontstane fusiemaatschappij van ADMB en Zenito.

Een onafhankelijke jury van specialisten uit de bedrijfs- en academische wereld beoordeelde de verschillende projecten en lauwerde het ingezonden project van GVO. De woonzorggroep diende een project in dat de jury “gedurfd van opzet” noemde. Volgens de jury wordt er immers vaak gesproken over meer klantgericht denken en werken, maar gaat het hier over een organisatie die haar structuur helemaal hertekende in functie van wat die cliënt wil, zonder daarbij aandacht te verliezen voor de eigen 1.100 medewerkers. Integendeel: die ervaren nu meer autonomie en werkvoldoening.

De woonzorggroep heeft sinds 2015 een belangrijk veranderingsproces in gang gezet. Bernard Bruggeman, gedelegeerd bestuurder van Woonzorggroep GVO, verduidelijkt: Onze woonzorggroep wilde zich herpositioneren van een aanbod-gestuurde naar een cliëntgeoriënteerde organisatie. Hiertoe moest de woonzorggroep veerkrachtig en wendbaar gemaakt worden om op  alle vragen van ouderen te kunnen inspelen. We willen immers op alle vlak gastvrijheid voor kwetsbare ouderen uitdragen, en dan kan een cliëntgeoriënteerde focus uiteraard niet uitblijven.”

In een eerste stap, die van 2015 tot 2017 liep, werd de hiërarchische structuur van de 9 voorzieningen omgebogen naar een vlakke organisatie. Hierdoor werd het team van de directeur met zijn coördinatoren het kloppende hart van de organisatie. De impact van deze vlakke organisatiestructuur en de mogelijkheden die het biedt om die cliëntgerichtheid in de dagelijkse praktijk om te zetten, werden meteen voelbaar bij alle medewerkers: kortere beslissingslijnen, duidelijker omschreven jobfuncties en een grotere betrokkenheid van directie met de medewerkers, bewoners en familie.