AI Academy KickOff – AIAcademy

AI Academy neemt een vliegende start

KORTRIJK – De eerste Vlaamse AI Academy die ondernemers klaarstoomt voor een toekomst met artificiële intelligentie, kent blijkbaar een vliegende start. De AI Academy is een gloednieuw initiatief van Howest, hogeschool West-Vlaanderen en Voka. De eerste sessie van dit lerend netwerk kon rekenen op meer dan 50 deelnemers en vondt plaats in Hangar K, de nieuwe co-creatiehub in Kortrijk. De volgende sessies worden georganiseerd op verschillende bedrijfslocaties in West-Vlaanderen.

De eerste AI Academy bracht ondernemers samen met onderzoekers en internationale sprekers, en was meteen een schot in de roos: meer dan 40 bedrijfsleiders, kaderleden en voortrekkers engageerden zich om deel te nemen aan deze Vlaamse denktank rond artificiële intelligentie. Aangevuld met internationaal erkende onderzoekers uit Howest en gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland creëren de deelnemers zelf inzichten en worden bedrijven gestimuleerd om hun toekomst met artificiële intelligentie vorm te geven. Bovendien worden de deelnemers uitgedaagd om verder te denken dan de huidige toepassingen, om onderscheid te maken tussen trends en hypes en kunnen ze proeven van concrete toepassingen en succesverhalen uit diverse sectoren. Maar ook de ‘dark side’ van AI wordt niet geschuwd: deelnemers verdiepen zich eveneens in de huidige uitdagingen die er zijn voor AI. Voorbeelden hiervan zijn de kwaliteit en betrouwbaarheid van data, de aansprakelijkheid bij algoritmes, de impact op werknemers.

Anticiperen op het beleid

De AI Academy sluit naadloos aan bij het AI-actieplan dat recent door de Vlaamse Regering werd voorgesteld. Het actieplan voorziet in een investering van 30 miljoen euro om Vlaanderen bij de topspelers te brengen in het domein van artificiële intelligentie. “De grote uitdaging van de AI Academy bestaat erin om de concrete vertaalslag te maken naar de West-Vlaamse kmo”, stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “We mogen niet blijven vasthangen bij de obligate voorbeelden van zelfrijdende auto’s en chatbots. Waar een kmo volgens ons wel oor naar zal hebben, is hoe AI ondernemers zal helpen bij de verbetering van productieprocessen,een efficiëntere en snellere dienstverlening, hogere en verbeterde productiviteit van hun werknemers. Allemaal zaken die artificiële intelligentie mogelijk maken.”

Praktijkgerichte aanpak

De samenwerking tussen Howest en Voka West-Vlaanderen is een doordachte keuze en heeft als doel om beide partners van de AI Academy te bevestigen in hun voortrekkersrol. Het bundelen van krachten tussen ondernemingen enerzijds en onderzoek en onderwijs anderzijds is een perfecte voedingsbodem voor het versneld en onderbouwd implementeren van toepassingen in alle sectoren. “The time is now” stelt Lode De Geyter. “Heel wat bedrijven en organisaties zijn vragende partij naar concrete toepassingen, verhalen uit de praktijk, het delen van kennis en ervaring. Eerder toonden we met Howest al aan dat we de vinger aan de pols houden wat betreft nieuwe technologieën zoals virtual en augmented reality. Ook wat artificiële intelligentie betreft blijven we graag een gewaardeerde partner van het werkveld en het beleid.”