Matexi

Matexi krijgt de wind van voor

WAREGEM – Uit een bijdrage van de krant De Tijd blijkt dat de Waregemse projectontwikkelaar Matexi -en meer bepaald Matexi-dochter Vitare – een serieuze minwaarde heeft moeten boeken op een grootschalig project van sociale huisvesting. De in heel Vlaanderen massaal aangekochte gronden zijn waardeloos omdat Vitare enkele maanden terug in vereffening werd gesteld. De reden: de waarde van de gronden kon niet gerealiseerd worden.

Vitare werd in 2008 opgericht om over heel Vlaanderen sociale projecten te realiseren. Om te bouwen heb je eerst grond nodig, en in 2013 bleek de Matexi-dochter zo’n 54 hectare onbebouwde grond te hebben verworven. Binnen Vitare zat ook de overheidsinstelling Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) mee aan tafel via en blokkeringsminderheid (25 procent). De VMSW volgde volgens De Tijd  de zaken enkel van ver op en vaardigde zelfs geen bestuurders af. Het Vlaams overheidsbedrijf verstrekte wel een lening aan Vitare.

Omdat de gemeentebesturen overal te lande het Matexi-project niet zagen zitten – met uitzondering van drie gemeenten waaronder Knokke – kwam Vitare in woelig water terecht. Met de vereffening en de ontbinding van de vennootschap voor gevolg. Moederbedrijf Matexi boekte een minwaarde van 20 miljoen euro in. De VMSW slikt een nog zwaardere pil en zou een verlies lijden van 42 miljoen euro. Matexi was in 2017 goed voor een omzet van net geen 350 miljoen euro en 11,5 miljoen euro netto winst.

Matexi stelt in een reactie dat het vanuit ondernemerszin altijd heeft geloofd in een mooi sociaal huisvestingsproject, en dat nog altijd doet.