rooryck michel

Starter in de kijker: Michel Rooryck focust op andere kant van de grens

KORTRIJK – Als kunstexpert en kunsthistoricus heeft Michel Rooryck al ruimschoots zijn strepen verdiend. Tijd om de grenzen ook te verleggen, dacht de 64-jarige Rooryck. Aanvullend aan zijn kunstexpertise, start hij met een nieuwe business waar hij danig warm voor loopt: gidsen in het noorden van la Douce France. Na twee jaar intensieve opleiding, wil hij nu zijn kennis over  en passie voor de andere kant van de grens delen met anderen. “Want aan de achterdeur van West-Vlaanderen, in la Flandre, ligt een schat aan natuurlijke rijkdom en kunstpatrimonium te wachten op ontdekking”, aldus Michel Rooryck. 

Michel Rooryck geeft zijn carrière als kunsthandelaar een nieuwe wending. Eind 2018 stopt hij met zijn galerie.  “De kunstmarkt is ondoorzichtelijk geworden”, zegt Rooryck. “Er zijn teveel beurzen, er zijn teveel kunstenaars, er zijn teveel verzamelaars, er is teveel kunst. Dan nog rest ook de vraag: wat is kunst en wat niet? Kwantiteit primeert vandaag op kwaliteit. Beleggers zoeken in kunst een alternatief voor de zwalpende beurzen en redeneren in termen van korte termijnstrategieën.  Veel kunstverzamelaars zijn kapitaalkrachtig maar munten ook vaak uit door gebrek aan kritische zin en aan kennis: er wordt teveel met de oren gekocht.”

Regio met kansen

Michel Rooryck blijft kunstexpert en -consultant, maar  na 35 jaar kunsthandel, is het ook tijd voor een nieuw verhaal. Al meer dan 20 jaar doorsnuffelt hij de Franse departementen van de Hauts-de-France op zoek naar de rijkdom van hun verleden. Met de jaren heeft hij een grondige kennis opgedaan van de geschiedenis, het kunstpatrimonium en de cultuur. “Noord-Frankrijk en Vlaanderen zijn nog van elkaar gescheiden door een grens maar die is aan het vervagen”, vertelt Rooryck die zich danig in de materie verdiepte. “De leefwerelden en de zienswijzen verschillen nog wel. Het voordeel van zo’n situatie is dat er nog veel te ontdekken is. Dit geeft ook kansen. Cultuur kan deze regio’s dichter bij mekaar brengen en mekaar beter doen begrijpen  en aanvaarden. Voor de bedrijfswereld is zaken doen zonder grens de toekomst.”

Voor elk wat wils, ook voor bedrijven

Het is op dit, vaak nog te onbekend, terrein dat Michel Rooryck zijn steentje wil bijdragen door zijn droom gestalte te geven via de cultuur. Michel Rooryck is kunsthistoricus (KU Leuven), perfect tweetalig en vanaf nu dus ook een wijs reisleider. Hij biedt boeiende en exclusieve bezoeken of (dag) trips  aan niet enkel in de canon van de klassieke cultuur, maar ook in de wereld waarin we leven,  met de familie, met vrienden, in het kader van het bedrijf of een vereniging, à la carte of  uitgestippeld. “Dit kan ook interessant zijn voor bedrijven die hun buitenlandse gasten nader kennis willen laten maken met de bredere omgeving.”