HOWest en HOGent

Howest en HOGENT slaan de handen in elkaar

KORTRIJK – HOGENT en Howest kondigden aan dat zij de handen in mekaar slaan voor de oprichting van een gemeenschappelijke school of arts met campussen in Gent en in Kortrijk. De opleiding Digital Design en Development (Devine) van Howest wordt een volwaardige bacheloropleiding en gaat deel uitmaken van “KASK & Conservatorium”, de bestaande School of Arts van HOGENT. Deze nieuwe gemeenschappelijk School of Arts van HOGENT en Howest blijft de naam “KASK & Conservatorium” dragen. De samenwerking werd ingehuldigd op Campus Buda in Kortrijk.

De opleiding Digital Design & Development bestond al tien jaar als een keuzetraject van de opleiding Multimedia & Communicatietechnologie aan Howest. Dit voorjaar keurde de Vlaamse regering ze echter goed als een nieuwe, volwaardige bacheloropleiding die de brug slaat tussen de studiegebieden industriële wetenschappen & technologie en audiovisuele & beeldende kunst. HOGENT – associatiepartner van Howest – biedt al jaren opleidingen in de audiovisuele en beeldende kunsten aan in zijn School of Arts.  Devine van de Hogeschool West-Vlaanderen komt dat aanbod nu vervolledigen. We konden met verschillende partners in zee gaan, maar HOGENT kwam naar voor als de hogeschool met de meeste ervaring in het inrichten van opleidingen in een School of Arts”, liet Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest, optekenen. “Met volle overtuiging geven we dan ook samen het startschot van de School of Arts HOGENT-Howest in West-Vlaanderen.”

Samenwerken als collega’s

Koen Goethals, algemeen directeur HOGENT, ziet in de uitbreiding van de School of Arts naar West-Vlaanderen een mooi voorbeeld van constructieve samenwerking. Dit is een win-win situatie”, vindt Goethals. “Wij krijgen nu toegang tot aanvullende sterke competenties waardoor we onze eigen competenties kunnen versterken. Omgekeerd ondersteunen wij een heel mooi initiatief en een unieke opleiding in West-Vlaanderen. Door de toevoeging van het studiegebied audiovisuele en beeldende kunst geven we de opleiding Digital Design & Development ook een nieuwe, creatievere dimensie.” Eenzelfde positief geluid viel te noteren bij Wim de Temmerman, decaan van KASK & Conservatorium. “Onze raad van bestuur heeft zich meteen achter het samenwerkingsidee geschaard”, zegt de Temmerman. “Dit is geen verstandshuwelijk, maar een huwelijk waar heel wat verliefdheid bij komt kijken. We hebben elkaar goed leren kennen en we weten hoe de opleiding Digital Design & Development in elkaar zit. De eigenheid zal dan ook zeker behouden blijven.”