Vali in the kitchen 2

Starter in de kijker: VALI sweet but different

GULLEGEM – Sinds iets meer dan 1 jaar heeft Valerie Deraedt ‘VALI sweet but different’ opgestart in het West-Vlaamse Gullegem. Vanuit haar persoonlijke zoektocht  naar lekkere desserts, tussendoortjes, sportsnacks en ontbijt, maar zonder ‘witte’ suiker, is Valerie bij het Californische voedingsconcept RAW food terecht gekomen, alsook bij de RAW patisserie. Het werd liefde op het eerste zicht. 

In de RAW patisserie kiest men voor nutriëntrijke ingrediënten en men gaat die zoveel mogelijk gebruiken zoals ze in de natuur aanwezig zijn, puur en onbewerkt. Dit betekent niet verhitten, maximaal tot 48°C. Het is een volledig plantaardige patisserie, dus geen dierlijke vetten, geen room, geen eieren, geen boter of geen kaas. “We gebruiken goede plantaardige onbewerkte vetten zoals noten, kokosolie, cacaoboter in combinatie met fruit”, aldus Valerie Deraedt. “Bovendien kiest VALI ervoor om enkel met niet geraffineerde suikers te werken, zoals ahorn siroop, agave en kokosbloemsuiker. Maar bovenal moeten de taarten ook nog lekker zijn, toch? Met VALI wil ik smaakexplosies creëren met de juiste ingrediënten.  Taarten moeten in eerste instantie lekker zijn en een streling voor het oog. Ik wilde bewijzen dat dit ook kan met gezonde ingrediënten. Met bewust geselecteerde grondstoffen, die goed zijn voor je lichaam.”

Van denken naar doen en creëren

Na 16 jaar actief in marketing in verschillende grote bedrijven, koos Valerie radicaal voor een carrière switch. “Ik ben in 2016 naar Californië getrokken voor een opleiding tot RAW PASTRY CHEF en ik was meteen verkocht”, vertelt ze. “Dat was het!“ Kort daarna startte ze met een eigen zaak. De ‘VALI sweet but different’ RAW cake webshop kreeg vorm en draait ondertussen op volle toeren. Van een marketing job naar patissier, van denken naar doen. Maar de rode draad in beide jobs zit hem in creëren, vernieuwing, innoveren, uniek willen zijn of unieke dingen maken en in de markt zetten. “Ik hou van kleuren, smaken en om hiermee nieuwe creaties te maken, steeds opnieuw nieuwe combinaties zoeken”, zegt de starter. “Net daarom vind ik patisserie een uitdaging die perfect bij me past.”

Pionierswerk

RAW patisserie staat nog in zijn kinderschoenen. Maar met de opkomende interesse in de veganistische levensstijl is dit een opportuniteit. Tevens is er het stijgende aantal mensen dat te kampen heeft met allergieën, obesitas of diabetes, dat op zoek is naar alternatieven voor zoetigheden. “Het is hard, want het is pionierswerk, maar ik geloof dat we in de toekomst nog meer op suikers zullen gaan letten”, denkt Valerie. “Maar we zullen blijven taart eten, toch?”

Om haar zaak passend te promoten, geeft Valerie Deraedt ook workshops.