Trafo open deur dag

Transfo wist te inspireren op Open Monumentendag

ZWEVEGEM – Transfo, de site op de oude elektriciteitscentrale van Zwevegem, wist heel wat mensen te lokken op Open Monumentendag. Sinds Transfo zijn oude kleedje aflegde, wist het telkens te verrassen met nieuwe initiatieven.

De gemeente Zwevegem, Intercommunale Leiedal, de Provincie West-Vlaanderen en tal van partners grepen de 30e editie van Open Monumentendag aan om een aantal recente ontwikkelingen op Transfo in de kijker te plaatsen. Van het Nieuw Transfogebouw over de watertoren tot het woonproject: ook de komende jaren staat er heel wat te beleven op Transfo.

Inmiddels werden al acht restauratiedossiers afgewerkt. Ook het achtste grote restauratiedossier werd intussen met succes voltooid: de gevel van het Nieuw Transfogebouw, dat uit vijf verdiepingen bestaat, is volledig gerestaureerd. Alle oude ramen werden vervangen door dubbele beglazing, weliswaar gebaseerd op de originele ramen om het erfgoedkarakter te bewaren. De restauratie van het Nieuw Transfogebouw werd uitgevoerd door Monument Vandekerckhove en kostte 908.606 euro (exclusief btw), waarvan 80 % gesubsidieerd door het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed. Dit zorgt voor orgelpunt, want hiermee zijn alle hoofdgebouwen op de site gerestaureerd: van de machinezaal tot en met het ketelgebouw. Ook de daken van al deze gebouwen zijn vernieuwd en geïsoleerd. Rond het ketelgebouw wordt momenteel nog een ‘glazen huid’ gebouwd, om de gerestaureerde gevels zo goed mogelijk te beschermen. Eind november zou een en ander afgewerkt moeten zijn.

Toekomstplannen

Inmiddels staat Intercommunale Leiedal klaar om het Nieuw Transfo gebouw casco in te richten. De bedoeling is dat verschillende bedrijven er een plaats krijgen, waarbij vooral in de richting van de creatieve bedrijven gekeken wordt, zoals architectenbureaus, marketingbureaus, organisatoren van evenementen, enzovoort. Tegelijk zal de machinezaal een volwaardige toegang krijgen. De werken starten in het voorjaar van 2019 en worden in 2020 afgerond. De bestaande watertoren wordt dan weer een uitkijktoren: met subsidies van de Provincie West-Vlaanderen zal er een uitkijkplatform geïnstalleerd worden. Daarnaast investeert de Provincie ook in het avontuurlijke luik. De originele douches worden hersteld, er wordt functionele verlichting, verwarming én een gezamenlijke ruimte voorzien, waar groepen of scholen kunnen picknicken. En op dit moment wordt hard aan de inrichting van de verdieping van het mechaniekersgebouw gewerkt.

Er staan op Transfo ook nog twee grote woonprojecten op stapel. Er worden 44 woningen gerealiseerd door een private ontwikkelaar. De private partner Mevaco uit Aalter zal de centrale groenzone als park inrichten met aandacht voor voldoende wandel- en fietsverbindingen. De sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Haard investeert dan weer in 24 sociale huur- en koopwoningen. Volgens de huidige planning zullen de eerste woningen in 2019 te koop zijn.