IEPER – In het Noord-Franse Loos, bijna pal op de grens met België, heeft de Tessenderlo Group van CEO Luc Tack en voorzitter Stefaan Haspeslagh een nieuwe elektrolyse fabriek geopend. Deze site moet zorgen voor een sterkere marktpositie in de divisie ‘chemicals’. Opvallend: Luc Tack was zelf niet aanwezig bij de opening.
Loos is een gemeente die deel uit maakt van het arrondissement Rijsel. De gemeente is vooral bekend omwille van de felle veldslag die er woedde in 1915 ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Maar nu ook bekend dankzij de West-Vlaamse topondernemer Luc Tack.
Het is bepaald geen klein bier wat Luc Tack doet in Loos. In het nieuwe state-of-the art complex wil hij incontournable worden in de sector van chemicaliën. Het bedrag dat op tafel wordt gelegd voor deze investering, zegt ook alles. De Tessenderlo Group haalt maar liefst 50 miljoen euro uit de portfolio om de uitdaging waar te maken. De in Loos geproduceerde chemicaliën kunnen ingezet worden voor waterbehandeling in diverse vormen (gebruikt water, afvalwater of drinkwater). Die chemische producten worden in het geval van Tessenderlo aangekocht en gebruikt door intercommunales, gemeenten en kleine of grote steden zoals Amsterdam of Parijs. Ook andere sectoren (oliesector, bouwwereld, staalindustrie) maakt gebruik van de in Loos aangemaakte producten.
Naast de site in Loos -waar Tessenderlo al een tijdlang actief was- heeft Tessenderlo Group nog gelijkaardige productie centra in Tessenderlo en Ham, alsook één in Zwitserland (Rekingen). De Tessenderlo Group is een gigant met een omzet van 1,7 miljard euro en een tewerkstelling van 4.500 personen.
Meester strateeg
Dat Luc Tack een meester strateeg is, blijkt dezer dagen ook nog eens uit het feit dat hij op het terrein in Tessenderlo volle eigenaar werd van een eigen gascentrale, wat hem dus minder of niet meer afhankelijk maakt van energiebevoorrading van buitenaf. Het omgekeerde geldt wel: de buitenwereld zal energie kunnen of moeten afnemen van Luc Tack.