Howest Finse School

Howest lanceert ‘lerend ondernemen’ naar Fins model

KORTRIJK – Howest biedt studenten nieuwe mogelijkheden om een eigen bedrijf uit te bouwen en dat via de zogenaamde Start-Up School. Naar Fins model combineren studenten aan de Start-Up School hun opleiding met de opstart van een eigen bedrijf. Concreet betekent dit dat studenten een programma ‘op maat van hun behoeften’ samenstellen om zich bij te scholen op vlak van ondernemerschap. VIVES biedt dergelijk traject ook al aan sinds 2017.

Creativiteit en bovenal zelf creatief denken, staan hoog in het vaandel in het Finse onderwijs. Studenten mogen er vaak zelf kiezen welk project ze willen doen en de rol van de begeleidende docent is hierin heel belangrijk. Een kwestie van vertrouwen naar en van de student. Dat vertrouwen wil de Start-Up School ook geven aan hun ondernemende studenten. Studenten met een diploma hoger onderwijs of jonge afgestudeerden die al een bedrijf hebben of veel zin hebben om zelf iets te ondernemen, kunnen zich vanaf dit academiejaar inschrijven. Dankzij ondernemers- en keuzevakken wordt kennis aangeboden op maat van hun opstartend bedrijf. Dat kan dan op zijn beurt worden beloond in de vorm van studiepunten.

Ondernemerschap stimuleren

Het finale doel is altijd om ondernemerschap zoveel mogelijk te stimuleren. Want de toekomst hoort toe aan wie ondernemend is. Naast het volgen van verschillende vakken werken de studenten van de Start-Up School ook aan de concrete uitbouw van hun eigen bedrijf. Hiervoor krijgen ze persoonlijke begeleiding en coaching op maat van de ondernemersdeskundigen van Howest. Dankzij deze expertise krijgen de studenten ook toegang tot een ruim netwerk van experten in de diverse ondernemersmaterie. De jonge bedrijven van student-ondernemers krijgen daarnaast ook gratis werkruimte in één van de incubatoren op de campussen van de hogeschool. Ze zitten er samen met andere jonge ondernemers, wat voor kruisbestuiving, inspiratie en uitbouw van een netwerk zorgt.

Howest claimt de eerste te zijn die dergelijke opleiding aanbiedt, maar dat is een beetje kort door de bocht. Andere hogescholen in Vlaanderen doen dat ook al. Ook VIVES biedt al een soortgelijke formule aan via het Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (het vroegere Hantal).