koffiequeen

Koffiequeen Dorine Clement viert tien jaar ondernemerschap

KORTRIJK – Dorine Clement, bijgenaamd de Koffiequeen, viert het tienjarig bestaan van haar best originele zaak. Ze doet dat met een make-over van haar mobiele koffiebar. 

Foodtrucks zijn hip. De Kortrijkse Dorine Clement stond destijds mee aan de wieg van de rage met haar mobiele koffiebar Marcel. Exact tien jaar geleden reed ze voor het eerst uit met haar omgebouwde oldtimer kampeerwagen om mensen op te kikkeren met de lekkerste koffie. Tijdens een fietstocht van 10.000 kilometer door Australië en Nieuw-Zeeland, kwam ze op het idee haar kantoorjob als grafisch vormgever op te geven en te beginnen als zelfstandige, met een mobiele koffiebar. “Heel wat vrienden en familie verklaarden me gek”, vertelt Dorine. “Foodtrucks waren lang nog niet zo bekend als nu, mobiele koffiebars al zeker niet. Ik denk dat ik één van de allereersten was in ons land, op een collega uit Brugge na. Ook de koffiehype was lang nog niet zo groot als nu. Koffie was iets wat je bij je oma dronk. Het hele gamma, van ristretto, over cappuccino tot latte macchiato, daar hadden veel mensen nog nooit van gehoord. Als ik het zo bekijk, kan ik de lichte scepsis van mijn dichte vriendenkring best wel begrijpen.”

Een begrip

Koffiequeen groeide al snel uit tot een begrip in de regio Kortrijk en er ver buiten. Dorine volgde een opleiding als barista bij de familie Deprez, de (wereld)bekende koffiebranders achter Viva Sara. Ze kocht ook een oude kampeerwagen, een Hanomag uit het jaar 1972, en richtte die volledig in als mobiele koffiebar. De mobiele koffiebar kreeg de naam Marcel mee. Inmiddels is Dorine een vast gezicht op heel wat festivals zoals Alcatraz of Leffinge Leuren, maar ze stond ook jarenlang op Theater aan Zee in Oostende. Ook de media ontdekten haar.

Feest en nog meer feest

Koffiequeen Dorine wou het tienjarig bestaan van haar zaak niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het voorbije weekend organiseerde ze een verjaardagsfeest in Kortrijk Weide Park. De fuif viel samen met het Parkfeest van de stad Kortrijk en Natuurpunt. Op maandag 20 augustus gaat het feest nog eventjes verder met een afterparty op de Kortrijkse maandagmarkt. Marcel krijgt er de hele ochtend gezelschap van Jazzavan, een andere retro-caravan, die is uitgerust als dj booth. Koffiequeen trakteert alle bezoekers van de markt dus met vrolijke, jazzy deuntjes.

Marcel komt dezer dagen frisser dan ooit voor de dag. Hij kreeg een grondige facelift,, zowel binnenin als aan de buitenkant. Het ontwerp is van Sabien Clement, zus van Dorine, en vooral bekend als illustratrice van heel wat boeken.