Waak Het idee

Ring Shopping Center krijgt met ‘Het idee’ een opmerkelijke primeur

KUURNE – Dit najaar nog (vermoedelijk midden november 2018) opent er een winkel in winkelcentrum Ring Shopping Kortrijk, waarbij  mensen met verstandelijke beperking zelf instaan voor het bedienen, helpen en afrekenen van de klant. ‘Het idee’ wordt een koffie- en soepbar, waar ook de artisanale producten uit de dagbesteding verkocht worden en regelmatig een demonstratie of activiteit zal doorgaan. Bedoeling is dat de mensen met beperking centraal staan met hun talenten en hun mogelijkheden, en dat de begeleiding en werkmethoden volledig aangepast worden zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen werken. ‘Het idee’ zorgt voor een uniek concept in Vlaanderen en is een prachtig voorbeeld van een inclusieve werking. Maatwerkbedrijf Waak patroneert het initiatief. 

Olivier, Geert en Elodie. Dit zijn de werknemers van ‘Het idee’, de mensen dus die de zaak zullen runnen. Olivier (39) vertelt: “In november zal onze winkel verhuizen naar het Ring Shopping. We gaan zowat hetzelfde doen als de twee voorbije jaren. Toen hadden we al twee keer een pop-up verwencafé. Ik stond toen achter de toog. Ik had nog nooit eerder achter de bar gewerkt. Het vormingsbureau leerde ons hoe we de bestellingen moesten klaar zetten, met de hulp van picto’s. We moesten ook kijken om alles aan te vullen, de afwas weg te brengen, de frigo’s aan te vullen… Er kwamen zoveel mensen die we kenden, maar ook véél die we niet kenden. Zelfs de andere winkeliers van Ring Shopping kwamen soms eens iets drinken, en als het dan bij ons wat rustiger was gingen wij hen ook eens dag zeggen.”

De winkelmedewerkers zullen klaar gestoomd worden voor hun job via werkmethodes die aangeleerd werden voor de twee voorbije pop-up edities. Geert (55) zal instaan voor de bediening: “Als er klanten komen, zeggen we eerst welkom en dan geven we de menukaart. Als ze gekozen hebben, breng ik dat naar de keuken. Daar staat een bak met picto’s, en leg ik klaar wat de mensen besteld hebben: twee picto’s van koffie voor twee koffie’s, enzovoort. Ik wacht tot de bestelling klaar is, en breng dat dan samen met het blad van de menu terug naar de tafel. Met dat blad moeten de mensen dan afrekenen aan de kassa. Het leukste is dat ik een klapke kan doen met de mensen. Ik ben altijd vriendelijk tegen iedereen. Er zullen veel mensen komen die ik ken, maar ik babbel ook graag tegen mensen die ik niet ken hoor.”

De zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de personen met beperking versterken, dat is het uiteindelijke doel van dit ganse concept. Elodie (33) werkt vooral aan de kassa: “Ik doe dat graag omdat ik het zelf kan”, zegt ze. “Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen, zodat de begeleider niet meer moet helpen. Dan ben ik trots op mezelf, op wat ik zelf kan.”