Banana Moon Beach strandbar Zeebrugge

Unizo: hete zomer is een topzomer voor (meeste) middenstanders

BRUGGE – Is de hitte een zegen of een vloek? Het hangt er maar van af hoe je het bekijkt. Wat voor de enen bonus is, is voor de anderen malus. UNIZO West-Vlaanderen heeft het in elk geval over een topzomer, zeker voor de kust die ‘de beste zomer sinds jaren’ beleefde.

Ondernemers aan de kust, en dan vooral beachbars, kunnen nu al spreken van een succesvolle zomer. Tot die conclusie komt UNIZO. Volgens de middenstandsorganisatie kwamen er veel meer toeristen over de vloer dan andere jaren. Opmerkelijk is wel dat er meer water en frisdrank wordt gedronken. Toch went de hitte snel: er is een opmerkelijke piek tijdens de eerste zonnedagen, maar dit herstelt zich na enkele dagen tot een aangename drukte. Wanneer het zeven weken aan één stuk warm is, kunnen we niet echt spreken van extreme pieken” zegt Cloé van de Banana Moon Beach in Zeebrugge.

Ook afkoelingssystemen zoals airco-installateurs, zonneweringen en ondernemers in de voeding (ijsblokken, frisdrank, ..) scoren hoog. In het bijzonder de parasolverkoop kende een enorme piek in juli en augustus. Er is een grote tendens tot snelle levering”, heet het bij Stymo Parasols uit Brugge. “De parasols met grote oppervlakte waren bijzonder populair dit jaar: de horeca redeneert dat elke stoel in de vlakke zon, kan gezien worden als een verloren stoel.”

Uiteraard surften ook drankleveranciers ook mee op het succes van de hittegolf: De combinatie van het WK in Rusland samen met het warme weer, zorgde uiteraard voor extra omzet”, aldus Kristien van Verhelle Bierhandel (Ichtegem). “Vooral frisdrank, water, pils en witte/rosé wijnen kenden een groot succes.”

Finaal scoorden ook strand- en kampeerwinkels, hotels, gocart verhuurders, ijsjeszaken en horecazaken mét terras ook zeer goed.

Keerzijde van de medaille

Niet alle ondernemers juichten evenwel de hitte toe. Vooral landbouwers en tuinaanleggers kreunden extra onder het warme weer. Hagen scheren of gras afrijden hoefde tijdens deze temperaturen niet, maar het vaste personeel was wel aanwezig. “Ook de reisbureaus hebben iets minder goede zomercijfers,” aldus nog UNIZO. “Ongeveer 20% minder last-minute pakketreizen werden verkocht in vergelijking met 2017. Belgen wisselden de last-minute in voor een autovakantie dichtbij zonder tussenkomst van een reisbureau.”

In de verzekeringssector kunnen ze stellen dat er wel 15% meer ongevallen zijn op de weg, maar in het algemeen heeft de afgelopen hitte geen extra succes opgeleverd. Er is wel meer werk bij het verwerken van schade-aangiftes. Er wordt wel nog een piek verwacht bij zware regenval of onweer (wateroverlast, hagelinslag, bliksem, …). Tot slot hebben steeds volgens UNIZO ook horecazaken zonder terras en indoor entertainment bedrijven een (voorlopige) slechte zomer achter de rug.