menen west

Menen krijgt nieuw bedrijventerrein

MENEN – De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen beslist om ‘Menen-West’ aan te duiden als meest geschikte locatie voor het nieuwe regionale bedrijventerrein tussen Menen en Wervik. Dit betekent ook dat de overige 4 locaties (Menen-Oost, Menen-Noord, Groenestraat en Menen-Grensland) niet langer in aanmerking komen om een regionaal bedrijventerrein te huisvesten.

Uit de resultaten van het plan-MER is gebleken dat Menen-West het minst negatieve impact heeft op landbouw, de waterproblematiek op de site beter te beheersen is en er daar een aaneengesloten bedrijventerrein ontwikkeld kan worden. De ontsluiting is er niet ideaal, maar dit wordt op korte termijn aangepakt door aanpassingen aan de N58 en het kruispunt N58/N8.

Een regionaal bedrijventerrein op de locaties Menen-Oost, Menen-Noord, Groenestraat en Menen-Grensland wordt als ‘niet haalbaar’ bestempeld  omdat de ontsluiting op deze locaties moeilijk of onmogelijk is, de waterproblematiek er moeilijk te beheersen is, er meerdere buffers nodig zijn bij de verspreide woonzones en/of er natuurwaarden zijn die niet beschermd kunnen worden.

Omdat er nood is aan een regionaal bedrijventerrein voor ‘het kleinstedelijk gebied Menen’, en ‘het economisch knooppunt Wervik’, werd in het PRUP ‘Menen West’ een oppervlakte van zo’n 70 hectare voorzien voor een regionaal bedrijventerrein. Dit plan werd in 2014 vernietigd door de Raad van State. Om voldoende aanbod aan regionaal bedrijventerrein te kunnen voorzien in de regio, ging de Provincie in 2015, samen met de steden Menen, Wervik en Wevelgem op zoek naar nieuwe geschikte locaties.

Het MER-plan (Milieu Effecten Rapport) dat nu voorligt kan door iedereen geraadpleegd worden tot en met 5 oktober. Dit kan online (www.west-vlaanderen.be/BedrijventerreinMenenWervik)  of bij de Provincie.