Kortrijk nieuwe Leieboorden

Unizo Kortrijk heeft ’to do’ lijstje voor nieuw bestuur

KORTRIJK – Unizo Kortrijk pakt vijf maanden voor de verkiezingen uit met een uitgebreide prioriteitenlijst voor het nieuwe stadsbestuur. Unizo telt zowat 800 bedrijven, kmo’s of middenstandszaken in de Groeningestad. Alle politieke fracties krijgen de komende dagen het ’to do’ lijstje, gebundeld in een memorandum, op hun bord geserveerd. Kortrijk moet meer dan ooit een ondernemersvriendelijke stad zijn, aldus Unizo.   

Tijdens een brainstorm met de leden, kwamen allerlei thema’s naar voor: van mobiliteit over veiligheid, fiscaliteit en toerisme tot ruimte voor ondernemers. Unizo heeft woorden van lof voor de vele stadsvernieuwingen zoals Hangar K, Heule plaats of de omschakeling van de dienst economie tot ‘Onderneem in Kortrijk’. Maar uiteraard zijn er ook verbeterpunten en opportuniteiten, en die werden op een rijtje gezet via 10 aanbevelingen.

Punt 1: mobiliteitsomschakeling via nudging in plaats van via repressie. Moedig mensen aan om zich ecologischer te verplaatsen via nudging (motivatietechniek waarbij mensen op een positieve manier gestimuleerd worden om zich te gedragen) en richt hiervoor een nudge-unit op voor een grootse campagne met effect. Punt 2: maak van de Doorniksesteenweg dé invalsweg én belevingsboulevard van Kortrijk.

Punt 3: betrek ondernemers bij het mobiliteitsbeleid via een mobiliteitsraad. Punt 4: een parkeerbeleid op maat voor de deelgemeenten en betrek ondernemers bij Parko. Punt 5: lanceer een parkeersysteem voor interventieteams. Werk een systeem uit om interventieteams (zoals loodgieters of installateurs) legaal bovengronds te laten parkeren, zodat zij zonder boete efficiënt kunnen werken voor de bewoners in de binnenstad.
Punt 6: investeer in Kortrijk jachthaven. Benut de meerwaarde van een jachthaven in het centrum, investeer in de jachthaven, trek meer plezierbootjes aan en herteken zo de looplijnen richting de Leieboorden. Denk ook na over de toekomst van de Dolfijnkaai.

Punt 7: behoud de diensten in het centrum en trek nieuwe vormen van ondernemen aan. Punt 8: ontwikkel een visie op diensten om centrumfuncties in de binnenstad te houden, zoals gebeurd is met CVO op Kortrijk Weide. Bied ook ruimte voor ondernemers aan vlakbij de stad (bijvoorbeeld: de site Van Marcke op de Pottelberg) zodat ook freelancers, vrije beroepen en andere nieuwe vormen van ondernemen kunnen investeren in vastgoed.

Punt 9: nodig jaarlijks starters en nieuwe ondernemers uit. Punt 10: maak van Kortrijk terug dé winkelstad.