malysse

Eeuwige glimlach van eeuwige optimist Marc Malysse is niet meer

BISSEGEM – In Bissegem en in zijn eigen huiselijke kring is Marc Malysse heengegaan na een slepende longziekte. Marc Malysse was een ondernemer par excellence met zijn industrieel wasbedrijf Malysse-Sterima. Maar hij was ook veel meer dan alleen maar ondernemer. Hij zal voor altijd herinnerd worden als een eeuwige optimist, altijd goedlachs en met een warm hart voor elkeen, kortom een graag gezien figuur door Jan en alleman. Marc Malysse werd 78. De uitvaart vindt zaterdag plaats in Bissegem.

De groep Malysse-Sterima is niet alleen een grote naam in zijn eigen sector (industriële wasserij) maar evenzeer een absolute blikvanger in het West-Vlaamse bedrijfsleven. Het levenswerk zeg maar van de broers Paul en Marc Malysse die zoals zoveel West-Vlaamse ondernemersfamilies hun roots hadden in het vlas. Toen het vlas bergaf ging, wenkte de was. Marc en zijn oudere broer Paul hielpen thuis om de omschakeling te maken naar een wasbedrijf. Moeder deed de wasserij volop draaien, vader was te vinden op kantoor, en de zonen Marc en Paul reden onvermoeibaar rond met de triporteur. Marc was in het Sint-Amandscollege op zijn veertiende de enige van zijn klas die naast zijn studie ook thuis meewerkte. Onvermoeibaar, niet omziend, met een altijd positief gemoed. Het moest vooruitgaan, en het ging vooruit.

Na de periode van de triporteur volgde de aankoop van een eerste VW bestelwagen, waarop het logo van Zonneglans – de was- en zelfwasserij van Bissegem – prominent in beeld kwam. Ook dat was Marc Malysse niet vreemd: marketing avant-la-lettre. Hard werken deed de rest: jarenlang van ’s morgens vijf uur tot ’s avond 22 uur. Met ook een rode draad door alle activiteiten: goed zorgen voor klanten en medewerkers was een evidentie.

Diepmenselijk

Gebaseerd op eenvoudige maar altijd menselijke credo’s, groeide Malysse-Sterima uit tot een grote industriële wasserij die zowel bij bedrijven als de zorgsector professioneel waswerk afleverde. In de jaren tachtig kwam er een sterilisatie-afdeling bij die binnen de kortste keren ook uit zijn voegen barstte. In 1990 nam het snel groeiende Sterima nieuwe gebouwen in gebruik in Bissegem. Vandaag werken er ruim 700 mensen voor de groep.

Marc Malysse runde de zaken altijd zoals hij was: met een ontroerende eenvoud, altijd bescheiden en met een groot hart, met een vriendelijk woordje hier een een schouderklopje daar, altijd voor de vooruit, in dankbaarheid leven en laten leven volgens oeroude en gezonde Vlaamse principes (Verzorg het kleine en het grote komt vanzelf, woorden wekken en voorbeelden trekken, afspraken zijn er om na te komen, …), altijd hongerig naar meer kennis, tot in Oezbekistan toe.

Family man

Ook buiten zijn eigen bedrijf ontpopte hij zich tot een graag gezien figuur, onder meer als lid van de Lions Club in Menen. Boven alles was hij ook een ‘family man‘ die de vele momenten koesterde die hij met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen kon doorbrengen. Maar ook in zijn bedrijf bleef hij altijd het familiale koesteren. Toen Sterima in 2008 verkocht werd aan een Duitse groep, bleek de familiale sfeer plots zoek bij Sterima. Geen nood, dacht Marc Malysse, en hij en de familie kochten de zaak na enkele jaren terug. Om de geest in de fles te bewaren. Typisch Marc Malysse: het leven was menselijk, of het was het leven niet waard. De redactie van Made in biedt de familie haar diepste medeleven aan.